2008-02-06 Heja HD!

20 02 2008

I ett regngrått Stockholm är man tacksam när det händer lite på annars händelselösa områden. När hyckleri avslöjas känner jag alltid ett litet mått av skadeglädje. HD har givit Hovrätten däng för att de vägrat ta upp överklagandet av fällningen av Anders Gerdin för att Aftonbladet (Expressen har motsvarande parallella mål) införde spelbolagsannonser. Annonsering för utländska spelbolag rör det sig om. Enligt Gerdin ska EG-rätt gälla, enligt åklagare och domstol svensk rätt
Hyckleriet är när Sverige har regler som är ifrågasatta låtsas som om det regnar (vilket det gör idag). Vi vinnlägger oss om att vara med i EU-kretsar när det passar oss och sticker huvudet i sanden när vi inte får resten av Europa att förstå att vi vet bäst. Så när en fälld Anders Gerdin söker prövningstillstånd i Hovrätten med hänvisning till att svensk rätt strider mot EG-rätt, så vägrar domstolen ens att vilja se om det kan vara sant. Bästa sättet är då att inte pröva frågan och avvisa talan. Med risk för att en person blivit felaktigt fälld i underrätt. Hovrätten blundar trots att det finns såväl ett antal rättsavgöranden som tyder på att Gerdin kan ha rätt, samt att självaste kommissionen skickat ett motiverat yttrande till svenska regeringen och just påstått att 38§ Lotterilagen strider mot art 49 i EG-fördraget. Riksåklagaren använder sedan skattepengar till att fortsätta hävda samma sak i HD. Att Gerdin missuppfattat allt och att svensk rätt och svenska lagstiftarna självklart inte missat något.

Vi som är jurister kan ibland få oss ett gott skratt åt domstolars finurliga språkkängor. Domstolar som har som uppgift att objektivt förhålla sig till verkligheten riskerar gärna att bli tråkiga intill döden i sitt språk (inser att jag kastar sten i glashus, intresseorganisationer riskerar också att vara så politiskt korrekta och förutsebara att man blir dödstråkig), när domarna ser chansen till undertexter så är det lika uppskattat hos läsarna som jag tror de har kul själva. I HD:s domskäl till att Gerdin-målet återförvisas till Hovrätten för prövning läser jag ett skarpt höjt ögonbryn till både hovrätt och åklagare. HD inte bara hänvisar till att rättsfrågan är oklar utan påpekar också med all önskvärd tydlighet hur extremt oklar rättsfrågan är och att man just därför verkligen ska pröva frågan. Heja HD säger jag bara!

Sen var det kul att få kontakt med Niklas och Svenåke med en gång. Jag håller med Svenåke om möjligheten och nödvändigheten med interaktivitet. VK:s lokalsatsning visar prov på en möjlig interaktivitet som jag också tycker är minst lika intressant som att läsarna bara förväntas tycka till i olika saker. Läsarna kan ju också interagera med rent praktiska inlägg om evenemang t ex.

Och frågan om vad TU ska heta i framtiden, den är verkligen berättigad. Svaret kommer dröja. För vad är en tidning? För vissa såväl en analog som en digital produkt och för andra bara en analog. När de flesta håller med Svenåke om att tidning inrymmer mer än bara pappersprodukten kommer namnet vara självklart, men jag är själv inte där än. Medlemmarna i TU ägnar sig främst åt nyhetspublicering, oavsett kanalval, och jag är inte säker på att namnet speglar det. Det kommer bli anledning att återkomma i den frågan!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: