Mediemakt med stor konsekvens

23 02 2008
”Först kränkt vinner”-serien i Dagens Nyheter är en intressant studie i mediemakt. DN använder makten precis på det sätt jag menar att medier i princip ska. Serien granskar ju två andra maktfaktorer, högskolan och tillsynsmyndigheterna DO, JämO och HomO.
Artikelserien har rekordmånga bloggar länkat till sig. Jag har svårt att tro att det faktum att det är en artikel på DN:s sajt inte har med saken att göra. Ett anrikt varumärke, en etablerad medieaktör med (i huvudsak) trovärdigt innehåll, får mer uppmärksamhet än en frifräsare. Med all rätt.  
En reflektion som kom upp i fikarummet på fredagsmorgonen: Oberoende av hur grävande journalistik Zaremba än har använt sig av så är artikeln inte ett exempel på objektiv journalistik. Zaremba använder sig av personliga reflektioner och ger uttryck för en mängd värderingar. Kan läsaren avgöra vad som är DN:s objektiva journalistik och vad som är ett reportage som inte DN utan snarare Zaremba är avsändare till? Hur sann är Zarembas tolkning av verkligheten? (DN stöder den uppenbarligen för ansvarig utgivare Larsson har godkänt publicering.)
Vad gäller granskningen av enskilda fall som Zaremba gör, har medierna egentligen den enda möjligheten att redovisa sin granskning, de andra har sekretess. Zaremba kommer på så vis få sista ordet oavsett hur rätt eller orätt han har. Det är mediemakt det. Med stort ansvar. Jag hoppas (och tror) att Zarembas tolkning stämmer med verkligheten, för konsekvensen för synen på Lärarhögskolan och dess studenter kommer vara präglad av serien för lång tid framåt.
Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: