Fråga företagen om bojkott av Kina!

31 03 2008

Vid en middag i lördags tog vi upp diskussionen om OS i Peking. Ska man bojkotta och i så fall på vilket sätt? Vi enades om att mediernas kritiska ögon onekligen har blivit mer aktiva ju närmare invigningen vi kommer. Därmed borde man kunna konstatera att IOC fattade rätt beslut när Peking tilldelades värdskapet.

Thomas Bodström gjorde ju ett utspel i veckan (vilket är lätt för honom som inte behöver leva upp till det) och ansåg att kungen, Fredrik Reinfeldt och andra högt uppsatta företrädare borde bojkotta invigningen.

Om några borde bojkotta så är det väl de, de som är statschefer och representerar internationella relationer och politik. Runt vårt middagsbord var vi oeniga, men majoriteten tyckte nog att de gott kunde åka, om man nu tror på att närvaro skapar större tryck än isolering.

Annars brukar det förväntas av idrottarna att det tar ställning till bojkott. Vi enades alla snabbt om att om nu OS går i Peking, finns det ingen anledning för idrottare att inte åka dit och tävla. Inte för att idrott inte har med politik att göra, utan för att manifestationer mot regimen kan utföras på andra sätt. Jag har själv varit inne på det tidigare med minne från Black Power i Mexico City. Vill idrottarna manifestera ska de få göra det, i sann yttrandefrihetsanda.

Men inte bara idrottare ska få frågan om bojkott. Varför sticker inte journalister lika många mikrofoner under näsan på svenska företagschefer och frågar om bojkott? Och varför granskar inte medierna hur svenska företag tar chansen att manifestera, nu när världens blickar är vända mot Kina? Hur kommer det sig att just idrottare fick ett ansvar som människor med reell makt, pengar och arbetstillfällen slipper? 

Så middagens hårdaste dom, vid sidan av Kina, fick medierna. För bristande granskning av den ekonomiska makten.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

31 03 2008
Göran Subenko

Jag är snarare förvånad över hur många journalister jag hört uttala sig på följande sätt på frågan om bojkott av Kina OS eller delar därav : ” Olympiska kommittén har givit Kina i uppdrag att arrangera OS och det kan man verkligen ifrågasätta. Men vi ska inte lägga bördan av det beslutet på idrottarnas axlar”.

Det är en inställning som jag har svårt att förstå. Idrottarna ska inte betraktas som några ”korkskallar” som bara kan springa, hoppa och sprattla som nickerdockor. De är förebilder för massor av människor och framför allt unga och de ska självklart tillfrågas om hur de ser på sitt deltagande i OS i Kina. Lika självklart ska de få ha vilken åsikt de vill i frågan, men de ska inte ställas utanför diskussionen, lika lite som vi andra. Ska vi bojkotta TV-sändningarna när spelen drar igång? Ja, låt journalisterna granska makthavarnas inställningar till Kina och Kina OS i mycket högre grad än hittills, men lämna inte idrottarna i fred. 15-åriga killar och tjejer bryr sig mycket mer om vad Stefan Holm och Carolina Klüft säger om OS än vad Volvochefen tycker.
Göran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: