En hycklarsåpa, eller två

8 05 2008

Lite sent kan jag inte låta bli att kommentera såpan om Svenska Spel. Ett spelbolag som tillåts ha monopol för att generera vinst till staten. Nu har regeringen tillsatt Winberg som ordförande och därmed har toppledningen gått eftersom de ska begränsas i sina möjligheter att marknadsföra sina spel. För att inte uppmuntra till ”för mycket” spel.

För mig finns bara två alternativ. Antingen erkänner staten att de tjänar pengar på Svenska Spel, och att det är syftet, och släpper på monopolet. Självklart måste de då också tillåta konkurrenterna att marknadsföra sig. Eller så verkar staten för att på riktigt stoppa spelandet, för att syftet är att skydda medborgarna mot spelberoende, och lägger ned Svenska Spel. Lika självklart ska inga andra spelbolag då få verka på den svenska marknaden.

Allt annat är hyckleri.

Lika hycklande är det att staten, som gemensamt med Sveriges Kommuner och Landsting äger larmcentralen, har stoppat alla medier utom Public Service för att få del av vad som händer. För att tydligen bara Public Service har ett samhällsansvar att sprida viktig information. Samtidigt säljer man gärna nyhetsinnehållet till andra nyhetsmedier, som pressen, till priset av några hundratusen kronor.

Om man tror att medier har ett uppdrag att informera om viktiga händelser så kan man väl ändå inte ge det till vissa och sälja det dyrt till andra? Eller handlar det inte om att sprida viktig information utan om att tjäna pengar? 

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

11 05 2008
Marcus

och om svenskaspel läggs ner blir ca 1500 personer arbetslösa..hur rimmar det?

12 05 2008
Anna Serner

Som sagt. Om svenska staten vore tydlig med vad syftet med Svenska Spel är, att ge vinst och skapa arbetstillfällen, så vore det väl OK. Men det är just det de inte är. Dessutom tror jag inte på idén om att arbetstillfällen skulle gå före etik. Jag menar att man måste kombinera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: