Medborgarmedverkan

12 05 2008

På lördagens middag pratade vi om läraryrket. En av mina kompisar som doktorerat i statskunskap hade föreläst för lärarstudenter. Han var inte så imponerad.

Det är ett faktum idag att eleverna ibland har mer kunskap än läraren, eller i vart fall annan kunskap. Och att lärarna ännu inte anpassat sin undervisning till att dels använda elvernas kunskap redan när de bygger upp undervisningen och dels att komplettera deras kunskap med den traditionella informationsundervisningen. Det låter som om det vore en självklarhet att lärarna skulle ta tillvara  elevernas kunskap, men det verkar inte vara det.

Likheten med läsarmedverkan är omöjlig att inte göra. Jag träffade i förra veckan Steven Smith, chefredaktör på Spookesman Review. Hans syfte med  läsarmedverkan bygger på idén om trovärdighet och transparens för att skapa lojalitet. De har därför lagt ut alla redaktionella möten, newsroom, som leder till beslut på nätet. Mötena sänds live och läsarna kan påverka besluten redan innnan de tas. Som Aktuellt, fast på riktigt. För Aktuellt redigerar ju mötena innan de sänds. Och sändningen går ut utan att tittarna kunnat påverka.

Steven Smith har just varit i Sverige och pratat om detta, och han reser runt i USA och gör detsamma. Han vet att lokala beslutsfattare tittar i hans newsroom. Han vet också att han snarare än att ha fått sina nyheter kopierade fått flera tips från allmänheten. Han har alltså vunnit nyheter.

På min fråga om han inte känner till andra redaktioner som arbetar tillsammans med allmänheten på detta sätt är hans svar nej. Kan det verkligen vara så? Att inte fler tidningar tar tillvara medborgarnas kunskap och åsikter på detta tidiga stadium? Är det någon som känner till andra exempel? Södra Sidan tycker jag är ett, men visst borde det finnas fler?

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

12 05 2008
Transparens i praktiken | Same same but different

[…] Serner skriver i sin blogg idag om Medborgarmedverkan vs läsarmedverkan. Hon använder Spokesman review som exempel. Steven Smith som är chefredaktör på tidningen har […]

14 05 2008
Hanna Larsson

Se inslaget om Steven Smiths besök på Aktuellts redaktion i förra veckan! Vi hade bjudit in honom för att få inspiration till hur vi kan utveckla vårt arbete med öppenhet. Inslaget finns på svt.se/aktuellt. Mvh, Hanna larsson, SVT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: