Uppåt och nedåt

2 06 2008

Idag har Sveriges dagspress en tyckfrihetskampanj i anledning av att världen återigen måste påminnas om att yttrande-och tryckfrihet är något som inte är självklart.

WAN invigdes igår. Uppåt värre hos organisatörerna, och hos oss svenskarna som står som värdar, eftersom det är rekordstort antal deltagare. 1800 tidningsmänniskor från 113 länder. Kungen kom och invigde (sade tyvärr inte det bevingade orden; Content is King) och man kunde snabbt få för sig att det var vilken bransch som helst. Men så visades en kvarts lång film om journalister som dödats eller fängslats för att de gjort sitt jobb, och den glada stämningen gick snabbt ned. 1995 års vinnare Yu, även hon en kines, var på plats och fick en lång stående applåd. Årets vinnare är givetvis inte släppt från kina för att ta emot sitt pris men priset togs emot av ytterligare en skrivande kines i exil. Att bli påmind om dessa journalisters öden, och att förhindra dem, är syftet med hela WAN.

Syftet känns inte minst aktuellt just nu då nyheten sprids om att en dansk ambassad har sprängts av en  självmordsbombare i Pakistan. Om det har en koppling till teckningarna är inte känt, men kopplingen känns inte långsökt. At värna tryck- och yttrandefriheten behövs uppenbarligen!

Därför känns uppslutningen av TUs medlemmar för vår kampanj för tryckfriheten fantastiskt bra. Man kan se den idag i nästan alla dagstidningar och på deras nättidningar. Vi hoppas den väcker en och annan tanke

 

 

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

3 06 2008
Jardenberg

Content isn’t king, conversation is.
Content is just the stuff we talk about.

3 06 2008
Anna Serner

Or. Conversation is content?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: