SurfOpen och utgivarskap

3 06 2008

Efter omfattande förhandlingar med TeliaSonera och interna överläggningar med medlemmar och experter har Tidningsutgivarna beslutat att inte längre uppmana medlemmarna i TU att gå ut i en bojkott av tjänsten SurfOpen.

Detta som en följd av att TeliaSonera tillgodosett några av våra krav, bland annat genom att ta bort sin bannerannons som tidigare toppat sidorna, samt att de har sett över tekniken som initialt skapade stora problem.

Däremot utfärdar TU en stark rekommendation till medlemmarna att inte låta TeliaSonera distribuera deras tidningsinnehåll via tjänsten SurfOpen. Detta främst på grund av att vi, efter juridiska efterforskningar, inte kan säkerställa att tidningens utgivaransvar kan upprätthållas på grund av de förändringar som sker med SurfOpen. SurfOpen hanterar och distribuerar tidningarnas innehåll på ett sätt att de rent layout-mässigt kan förlora sin igenkänning. Detta i kombination med att den URL som visas, inte överensstämmer med den som är registrerad hos RTVV, kan innebära att utgivarskapet kan upphävas.

Detta innebär att inte bara utgivarskapet utan hela det tryck- och yttrandefrihetsrättsliga skyddet kan ifrågasättas. Frågan ställs ytterst på sin spets om någon anmäler en tidningssajt till justitiekanslern. Från TU:s håll kan vi i ett sådant läge inte garantera utgivarskapet.

Vi rekommenderar i nuläget er som har mobila sajter att lägga in en redirect till dessa från SurfOpen. För dem av er som inte har en mobil sajt tar Tidningsutgivarna fram ett script likt det som använts för bojkotten som ni kan använda, som gör att surfare som försöker nå er sida via tjänsten istället hamnar på en sida med förklarande text till varför sidan ej kan visas och hur användaren ska göra för att kunna se sidan.

Vi vill hjälpa våra medlemmar med tips på hur ovanstående omdirigeringar kan genomföras. Information om detta kommer att finnas tillgänglig på www.tu.se inom kort. Där kommer ni även hitta fler alternativa lösningar på hur SurfOpen kan hanteras – samt ytterligare några tips för mobil publicering.


Åtgärder

Information

3 responses

5 06 2008
Magnus

Förstår inte riktigt kritiken mot SurfOpen. Eller, jag förstår kritiken, men inte varför den bara riktas mot Telia:

• I stort sett alla webbläsare till mobilen ritar om layouten, eller har inställning för att göra detta. Detta gäller i synnerhet Opera Mobile och Opera Mini, där Opera gör en stor grej av att de mobilanpassar webbsidorna.

• Operas mobilwebbläsare går också genom en proxy och därmed förvanskas URLen.

• Även vanliga webbläsare till datorn förvanskar presentationen på olika sätt, beroende på hur pass bra webbplatsen följer standarder och vilken webbläsare det rör sig om, men här är det ingen utgivare som ojar sig över utgivaransvaret. Ta en titt på er webbplats med Lynx (http://www.delorie.com/web/lynxview.html – testa med http://www.corren.se om ni vill). Lynx är en textbaserad webbläsare, och här kan man ju verkligen snacka om att utseendet förändrats!

Så för att summera – Telia tar bort annonsen, men TUs blockad fortsätter ändå så länge SurfOpen förvanskar webbplatserna. Liksom många andra webbläsare gör, men de andra går fria från ”straff”. Den ekvationen får jag inte ihop.

5 06 2008
Anna Serner

Du har helt rätt i att en transcoding sker oavsett. Om man inte skapat en mobilsajt kommer man alltid få sin webb-sajt förändrad.
Du har också rätt i att url:en ändras för samtliga browsers. Dock inte om man som läsare surfar med en browser som finns direkt i mobiltelefonen.
Varför vi väljer att inte rekommendera SurfOpen, men inte gör liknande för andra beror på en sak. Telia och SurfOpen är de enda som är såväl distributör som producent (av söktjänsten).
Samtliga andra browsers som du nämner ovan är enbart producenter. Den läsare som vill ladda ned deras programvara gör det genom en aktiv handling. SurfOpen-tjänsten är en default-tjänst för de Telia-abonnenter som väljer att ta erbjudandet om att sufra fritt för 9 kr/dygn. Eftersom Telia är en så stor distributör riskerar väldigt många tidningar att läsarna kommer just via SurfOpen.
Om vi rekommenderar tidningar att blocka SurfOpen kommer de flesta läsarna inte att drabbas av en felaktig url. Vi tror att de icke-Telia abonnenter som är så aktiva att de väljer en browser är i minoritet.
Med en blockering av SurfOpen har vi gjort bedömningen att man har begränsat risken för skada så långt som är praktiskt möjligt.
Utvecklingen går fort och vi tror att tekniken snart har hunnit med att ta fram en standard som gör att även Surfopen klarar av att visa tidningens sidor med bibehållen url. Till dess hade vi önskat att Telia hade väntat med lanseringen. Vi kommer att lägga in en ”wikipedia”-funktion på tu.se där de som vill lägga in andra script för blockering av andra browsers än SurfOpen kan göra det. Tillsammans kan vi skapa en så nära heltäckande blockering för felaktiga url:ar som man praktiskt kan åstadkomma. Sedan är det upp till varje tidning, som vill, att använda sig av dessa.
Avslutningsvis vill jag bara säga att SurfOpen är en idé om ett tillgängligt internet, och som sådan har vi inget annat än positivt att säga. Ju fler distributionsvägar som finns för läsarna att nå sin tidning, desto bättre för tidningen!

26 08 2018
LIve sreamming

It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly
donate to this brilliant blog! I guess for now
i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.

I look forward to brand new updates and will share this blog with my Facebook group.
Talk soon!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: