Rätten att göra en sur pudel

2 09 2008

Igår hävdade Anders Ahlberg att Lena Adelsohn Liljeroth måste avgå efter att ha dragit tillbaka sin departementspromemoria på grund av massiv kritik från remissinstanserna.

Jag håller inte med. Av två skäl. Först och främst för att en minister som lyssnar på remissinstanserna inte ska behöva avgå, även om grunden för remissinstansernas kritik är just ministerns processhantering. Alltså, bristen på öppenhet i regeringens arbete fick berättigad kritik, ministern tvingas krypa till korset. Klart att hon är frustrerad, men hon gör det ju! Det ger gott betyg åt vår parlamentarism som bygger på remissinstansernas rätt och möjlighet att påverka regeringens arbete. Det ska inte bestraffas.

Dessutom tror jag ingen blir gladare av att Adelsohn Liljeroth avsätts. Men det är naturligtvis inte en bra lösning att förlita sig på kommissionens godkännande av ett förslag som riskerar att skapa återbetalningsskyldighet för tidningarna.

Kulturdepartementet borde backa bandet och ta omtag på utredningen. Arbeta fram ett förslag som remissinstanserna kan acceptera och som hon kan försvara inför kommissionen med bevarad trovärdighet.

Den här regeringen har sett nog av ministrar som behöver gå. Vad den behöver är ministrar som river upp, gör om och gör rätt – precis som med FRA-lagen

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

2 09 2008
Anders Ahlberg

Huvudproblemet är att Lena Adelsohn Liljeroth den 29 juni – ett par veckor efter det att remisstiden gått ut och efter det att bland annat JKs tuffa kritik blivit känd – skriver att presstödet blir kompatibelt med fördraget eftersom storstadsstödet försvinner. Det vittnar om hur resonemangen gått i kontakterna med kommissionen, och gör att kultuministern och Sverige får en synnerligen svår position om ”presstödet ska försvaras”.

8 09 2008
Anders Öhberg

Det skulle vara intressant om Anna Serner mer tydligt förklarar vad hon menar med att ”Kulturdepartementet borde backa bandet och ta omtag på utredningen.” Menar TU:s vd och därmed förmodar jag också styrelsen att det skall tillsättas ytterligare en press-/mediautredning. Och vad skall i så fall det syfta till.
Vill påminna Anna Serner om att det beslut som en majoritet av riksdagen ställde sig bakom i juni 2006 var noga utrett och förankrat. Hade kulturdepartementet och regeringen varit mer noggran i sina kontakter med EU-kommissionen hade vi sluppit allt den tafflighet varmed frågan hanterats.
Vill Anna Serner bidra till att föra frågan framåt så är det bästa att understödja att frågan nu återförs till där den var i juni 2006. Det är nog den enda rimliga position som ett TU som inte vill ha en åsikt i sakfrågan när det gäller presstödet kan inta.
Anders Öhberg
tidigare suppl i TU:s styrelse och ordförande i Fådagarstidningsgruppen

8 09 2008
Anna Serner

Jag menar, vilket TU också skrev i sitt remissvar, att man inte kan se presstödet som en isolerad företeelse utan som en del i hela mediepolitiken. I remissvaret skrev vi (inlusive styrelsen) att man måste titta på presstödet som en del av hela mediepolitiken, alltså i kombination med reklamskatten och public service.
Att fådagarstidningar är några som är glada för sin höjning har jag full förståelse för, och jag argumenterar inte för en sänkning för er del. Men jag anser att Anders Ahlberg har helt rätt som menar att kulturministern kommer ha trovärdighetsproblem när hon ska argumentera i EU för ett förslag hon tidigare hävdat varit i strid med konkurrensrätten. Att ta ett omtag och ett helhetsgrepp på hela mediepolitiken skulle inte per definition innebära sänkt stöd för någon. Däremot fler argument för varför presstödet enligt ministern ska kunna finnas kvar, vilket hon ju uppenbarligen vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: