EU-besked om BBC – och Public Service?

25 11 2008

Medievärlden rapporterar om att BBC har fått backning på sin satsning på lokala sajter av tillsynsmyndigheten Ofcom.

Skälet är precis det som vi på TU pekade på i vårt remissvar om Frebrans Public Service-utredning. Att medier med statligt stöd inte fritt kan tillåtas konkurrera ut andra medier. Vi har helt enkelt krävt att regeringen ska vänta in den utredning på området som man håller på med inom EU innan man tar ställning till Frebrans föslag.

EU ska klargöra var gränsen ska gå för vad public service i olika länder ska få göra och inte utifrån faktumet att de har statligt stöd och konkurrerar med fria medier.

Vi har efter det fått höra i vissa kretsar att vi är bakåtsträvare och inte tycker om internet. Så är naturligtvis inte fallet. Tvärtom, både vi och våra medlemmar (83% av medlemmarna faktiskt) stöttar Public Service, och vi tycker att de självklart ska få lägga ut sina program på nätet. MEN det betyder inte att det inte har betydelse för de regionala tidningssajterna hur mycket Public Service satsar på sina regionala sajter. Det är svårt att konkurrera med en medieägare som har 4 miljarder i plånboken.

Vi efterlyser idag, efter bakslaget för BBC, med ännu större emfas tydliga spelregler. Hur får Public Service utveckla sina sajter? Vad ska anses ingå i uppdraget när de lägger ut sitt innehåll på nätet? Alltså – hur mycket extramaterial för de lägga ut innan det kan anses som en ny verksamhet?

Vi håller alla andan. För ska tidningarna i framtiden ska kunna tjäna annonspengar på sina nätsatsningar gäller det att de har tittarögon. För det krävs naturligtvis  kvalité och utveckling från tidningarna, men också rimliga möjligheter att konkurrera mot en jätte.


Åtgärder

Information

4 responses

25 11 2008
Josef Boberg

Så sent som igår skrev jag en kommentar om det här med att ”konkurrera med jättar” ❗ 🙄

30 11 2008
Veckan som gick - vecka 48 at Same Same But Different

[…] Det här är onekligen intressant. BBC får inte satsa på lokala sajter på nätet då de skulle kunna konkurrera ut andra lokala nyhetssajter. Samtidigt meddelar Svt att de vill lägga ut allt sitt material på nätet. TU:s ordförande Anna Serner kommenterar här. […]

19 02 2010
Kräv öppen licens på allt som produceras av public service | jardenberg unedited

[…] i det fruktlösa kriget mellan kommersiella mediehus och public service. TU här hemma har börjat nafsa lite i köttbenet, men mest aggressiva är man i Storbritannien: The Newspaper Publishers Association […]

21 05 2018
BBC

ขาวใหม่

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: