Trestegsraket

2 12 2008

Så har vi lanserat vad som kan bli en trestegsraket. Vi föreslår i maj för medlemmarna att TU går samman med MIA i arbetsgivarfrågorna, får en förnyad branschorganisation som ska sikta på att gå från att vara TU till en medieutgivarorganisation. Ambitionen är lägre totalkostnader, bättre avtal och mer medlemsnytta. Vad de involverade parterna tycker kan man läsa på Medievärlden.

Bakgrunden är den snabbt föränderliga omvärlden. Medlemmarna finns och konkurrerar inte längre bara i en kanal utan i alla. Att ha två arbetsgivarorganisationer som bitvis överlappar varandra är varken rationellt eller skapar tydlighet för omvärlden. Samma sak gäller för branschfrågorna. Många utgivarfrågor är gemensamma för andra aktörer än tidningshusen, likson mät-och räckviddsfrågor och teknikutvecklingsfrågor. Med en tydlig röst mot lagstiftarna skulle vi kanske få större gehör för mediepolitiken? Samtidigt har de olika aktörerna egna särintressen, en ny utgivarorganisation måste låta dessa särintressen få fortsätta ha en egen röst. Det går att ordna, i Finland finns bra exempel på det.

OM det blir av beror på vad medlemmarna säger. Vi kommer arrangera informationsmöten runt om i landet och kalla till ett extra föreningsmöte i mars/april för att säkerställa att alla medlemmar vet vad de ska ta ställning till den 26 maj på årsmötet i Stockholm. Synpunkter och frågor tar jag gärna emot här eller via e-post; anna.serner@tu.se.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: