Beirut by food and force

15 12 2008

Är på WAN-konferens i Beirut som Medievärlden rapporterat om 

By force  – Att åka till ett land som ligger  under ständiga hot från grannländer (Syrien och Israel framför allt) är en väldigt speciell upplevelse. Yttrandefriheten är inte begränsad i lag som i andra länder utan genom mord. Att försöka driva fredsprocesser, som Gebran Tueni gjorde, räcker för att mördas. Då kan man ju inte hävda att det finns yttrandefrihet, även om staten i princip tillåter det. Dessutom vittnade journalisten på An-Nahar som jag pratade med att hon inte skrev vad som helst ”av statssäkerhetskäl”. Om hon skulle kritiserar exempelvis Syrien kan det resultera i väpnad konflikt. Det är ju också en begränsad yttrandefrihet! Och allt resulterar i massor av militärer på gator och på hotell, sökning av bilbomb så fort man kommer till hotellet och en prisutdelning i lördagskväll som var så välbevaak att min kollega från Sydafrika aldrig har sett dess like. Känns bra att vara här då, att visa att vi stöttar yttrandefriheten!

By food – Samtidigt är detta verkligen ett öppet, generöst och vänligt land när man pratar om mötet med invånarna. Ingen misstänksamhet varken mot oss eller dem emellan, ingen aggressivitet. Däremot hur mycket mat som helst!  Herregud vad de umgås runt mat. I timmar! Magsäcken uttänjd till bristningsgränsen så här till jul… Snacka om i-landsproblem mitt i allt! 

Annonser

Åtgärder

Information

4 responses

16 12 2008
17 12 2008
Anna Serner

TU och WAN tar inte ställning VAD folk ska få yttra sig om utan ATT folk ska få yttra sig. I värsta fall ett yttrande falla under r under brottsbalken (i Sverige) och i andra fall får den som har åsikter som avviker bemöta ett yttrande. Det är det som är yttrandefrihet!

19 12 2008
Linus

Det är ingen som har sagt att man ska förhindra yttrandefrihet. Det som sägs är att ni märkligt nog bidrar till att priset ges till extremister. Det finns verkliga demokratikämpar i arabvärldens medier som fått avsevärt längre straff och torterats eller avrättats (Essa fick 2 månader villkorligt och hans tidning utges igen).

Det som diskuteras är vilka man ska prioritera. Islamistiska extremister eller demokrati- och fredskämpar? Båda har yttrandefrihet, men vi kan bara stödja ett begränsat antal. En utmärkelse borde därför gå till demokratikämpar som fått sin yttrandefrihet stoppad i medierna.

19 12 2008
Anna Serner

WANs styrelse har enhälligt ansett Essa värdig priset, TU har ingen anledning att ifrågasätta det. Men du har din fulla rätt att inte hålla med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: