Tidningen i mobilen – en dyr historia

18 12 2008

Under 2008 har vi på TU arbetat tillsammans med branschen för att försöka få igång mobilen som en plattform för tidningarna. faktum är att TU jobbat med detta i flera år, men det började bli skarpt läge 2008.

SurfOpen kom och skapade rabalder. Bannern är nu borta från den svenska marknaden och Telia har bytt teknisk plattform som ska återge tidningarnas innehåll på ett bra sätt. Säger de, och vi kommer följa. Men det är ju trots allt en positiv nyhet att bannerkampen är över.

Vi har också försökt få till en rimlig nivå på kostnaden att införa premiumtjänster. Efter många och långa förhandlingar fick vi i somras delvis gång en testperiod att få igång premiumtjänster. Betalsystemen som de flesta operatörer har dock inte fungerat och testet har knappt kommit igång, och nu ska det ta slut. Vi försöker naturligtvis få till en branschlösning där dagens nivåer på fasta avgifter nu ska permanentas, eller i bästa fall sänkas. 

För sanningen är ju den att om affären i mobilen ska bli en verklighet måste den ekoniska tröskeln sänkas. och då menar jag för hela affären, inte bara premiumtjänster. Att surfa via mobilen för konsumenterna är idag förenat med hög ekonomisk risk vilket hämmar surfandet och nedladdandet av betaltjänster, vilket i sin tur hämmar tidningarnas vilja att investera. 

Hur snurrigt det är manifesterades idag när vi skulle köpa ny mobiltelefon till dottern. När jag frågade om hon kunde surfa i den ryggade säljaren tillbaka: ”Det kan jag verkligen inte rekommendera, ingen datatrafik över en mobil! Det kostar alldeles för mycket!”

När ska operatörerna förstå vilken potential det skulle finnas om distributionskostnaden för alla nyttjare var förutsebar, med låg tröskel och gränslös?

Alltså en fast låg flat fee, som skulle kunna nyttjas även vid resa utomlands, för konsumenterna. Och fortsatt samma fasta avgifter för tidningarna som nu under testperioden – då kanske vi skulle kunna komma igång med mobila satsningar på riktigt!

Annonser

Åtgärder

Information

6 responses

19 12 2008
Richard Stålfågel

Vill tacka för en utmärkt blogg under 2008. Läser och hänger med. Håller inte med helt i dina eller andras inlägg i FRA debatten. Men i sin helhet så vill jag ansluta mig till de som ifrågasätter delar i FRA-lagen. Frågan är bara. Vad skulle bli bättre för oss (inte bara i SWE) om lagen INTE sjösätts. Man sneglar ju mer än en gång på rubrikerna om Malmö/Rosengård. AFA mfl kanske är där. Vem vet. Någon bör veta. Med stöd av. Just det FRA-lagen. Mitt åt. God Jul

19 12 2008
Anna Serner

Tack för komplimang, men riktigt hänger du nog inte med. Vi, och många med oss, menar inte att FRA-lagen inte behövs ur ett försvarsperspektiv. Vi menar att man måste säkerställa att andra intressen inte blir lidande bara för att vi vill motverka terrorism. Yttrandefriheten är grundfundamentet i en demokrati och vi menar att den har minst lika stort värde som andra friheter. Vad regeringen behöver göra är att säkerställa att mediernas roll inte undermineras. Vi menar att det är görligt och att man inte ska ha för bråttom i lagstiftningsprocessen på bekostnad av en grundlagsfäst rättighet. Jag vet inte vilka delar även du ifrågasätter, men jag antar att det är ett försvarspolitisk stöd du vill framföra. Point taken. Vi vill alla slippa terrorism. God Jul

22 12 2008
Veckan som gick - vecka 51 at Same Same But Different

[…] “Papers” som i tidningar är knappast utrotningshotade. Men paper som papper är det. I varje fall om vi pratar morgontidning. SCA vill höja papperspriserna 20 procent, och det nya avtalet mellan TU och pappersleverantörerna kommer att kännas. Och apropå tidning. Vad är egentligen en tidning? I kommentarerna till det här inlägget diskuteras ordet. Och tidningar som i nyheter och information kan ju faktiskt delas ut genom andra kanaler än trycksvärta på papper. Generationen som växer upp nu föredrar att få sina nyheter och kommunicera via sin mobiltelefon. Och apropå mobila tjänster har Anna Serner skrivit ett angeläget inlägg i sin blogg. […]

11 01 2009
Nils Östergren

Min mobiloperatör tar 39 kr/mån för 1 gb datatrafik. Det ger mig väldigt mycket tidnings- och bloggläsning i mobilen, särskilt med bildvisning avstängd. Så vad klagar du på?

11 01 2009
Anna Serner

I gb räcker inte långt tycker jag. Dessutom gäller det bara inom Sveriges gränser.

11 01 2009
Nils Östergren

Ok. Utomlands är en annan sak. Men 1 gb text från hela världen är otroligt mycket läsning. Jag lyckas inte göra av med mer trots epost och en hel del ljud- och filmkonsumtion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: