Jämlikhet anno 2009

3 01 2009

DN idag kan man läsa att borgarna har gjort berömvärda insatser för att utjämna jämlikheten inom de statliga toppositionerna. Glädjande, inte minst med tanke på att borgarna i Nyamko Sabuni har en mycket blek jämställdhetsminister. Hennes insatser som integrationsminister har varit betydligt synligare. 

Jag har saknat en uttalad jämställdhetspolitik från borgarna. Att man nu visar att man faktiskt rent praktisk har agerat är en positiv överraskning.

Nu kvarstår det svenska privata näringslivet som tyvärr fortfarande saknar viljan. Att vi går in i en kraftfull lågkonjunktur oroar också. Den senaste lågkonjunkturen slog hårt mot jämställdheten i toppen. 2003 fanns det 8 % kvinnor i ledande befattningar inom svenska börsbolag. Efter lågkonjunkturen fanns det ex bara 4 kvinnliga börs-VDar kvar. 2007 hade andelen kvinnor i ledningsgrupperna kommit upp till 11,7% enligt Folksams index.

Med tanke det faktum att företag med en jämställd styrelse är framgångsrikare än de utan, enligt London Business School, borde fler företag tänka efter lite extra denna lågkonjunktur. Det fortfarande vanliga argumentet att man inte hittar kvinnor med kompetens kanske borde leda till att man letar på nya sätt (som regeringen gjort) snarare än att fortsätta rekrytera lika många inkompetenta män?

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

3 01 2009
M

Du som är verksam på medieområdet kanske ska ära dem som äras bör…

4 01 2009
Anna Serner

Absolut. Vilka har jag inte ärat som borde fått det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: