Förbjud konkurrens! Eller?

15 01 2009

Jag vill förbjuda konkurrens, med utropstecken till och med, hävdar Public Service idag i SvD.

Det är tydligen läskigt att TU varit så tydliga i att vi vill ha tydliga spelregler för HUR konkurrensen ska ske.

Man får inte glömma att Public Service konkurrerar med statligt stöd på en marknad där andra aktörer konkurrerar på rent kommersiella villkor. De kommersiella villkoren för tidningar bygger på räckviddssiffror för bland annat nätet. Därför vill vi att det ska vara tydligt på vad sätt Public Service ska få utöka sin verksamhet på nätet. Om man har ett program om mat, hur mycket extramaterial (som inte ingår i programmet som sänds) ska anses ingå i PS-uppdraget? Recepten, hemma-hos reportage hos kocken, röstning om kock-knivar osv ? Allt extramaterial läggs antagligen ut för att man vill att tittarna ska vilja vara på deras hemsida, varför lägger man annars ut det? Men om tittarna är där riskerar nyhetssajterna att förlora i räckvidd, och därmed annonsintäkter.

Det är helt klart att public service sajter konkurrerar med framför allt regionala tidningars sajter. Om det är på innehållet i deras programverksamhet är det bara en bra konkurrens, men om man går utöver sitt public service-uppdrag innebär det en snedvridning av konkurrensen.

Var går gränsen för uppdraget? Det är det vi på TU vill ha svar på. Inte förbjuda konkurrensen!

Annonser

Åtgärder

Information

7 responses

16 01 2009
Joakim Jardenberg

Kan vi, i den kommersiella grenen, inte bara se till att vara bäst istället?

16 01 2009
Anna Serner

Naturligtvis ska vi det, vilket vi kommer behöva vara eftersom Public Service har en mycket bra nyhetsrapportering. Men vi på TU måste också försöka säkerställa en långsiktigt positiv utveckling och där är det viktigt med en sund konkurrens. Hur den ska se ut vill vi gärna få tydligt.

20 01 2009
Claes

Känns som om TU är snett ute, milt sagt. Ledsen för detta.

21 01 2009
Dennis Nilsson

Jag är inte särskilt förtjust i statens radio o TV-megafonbolag SVT och SR.

Men om TU nu har emot att statens radio o TV-bolag SVT o SR konkurrerar för mycket med TU:s medlemsföretag, vad gör ni åt allt annat som tillhandahålls på webben utan kostnad.

Skall ni föbjuda oss medborgare att besöka andras hemsidor än era medlemsföretags?
Ja just det. Ni håller på med det just nu, ett införande av IPRED-lagen!

Nä, ta och konkurrera med bättre produkter istället. Och våga även ryta mot oligopolen inom er egen medlemssfär. MTG och SBS kontrollerar ju alla privata radiokanaler.

21 01 2009
Anna Serner

Den stora skillnaden är att Public Service konkurrerar med statligt stöd. I en tid när alla kommersiella medier noterar tappade annonsintäkter på ibland tvåsiffriga tal medan det statliga stödet är intakt blir risken för snedvriden konkurrens uppenbar. Att Public Service ska konkurrera inom sitt uppdrag är tveklöst, men där menar vi att gränsen ska gå. och det är just var uppdragets gräns går som vi vill ha klarhet i. Inte en allmän konkurrensbegränsning i nya mediekanaler.

Ibland verkar det som att det är mer synd om en journalist inom Public Service när det är nedskärningstider än för en journalist på en dagstidning. Det tycker inte jag. Alla anställda som varslas i dagsläget, journalister eller andra, möter precis samma utmaning. Ju färre som drabbas desto bättre!

26 01 2009
Joakim Jardenberg

Jo, det är givetvis lika synd om alla som avskedas. Det har väl aldrig varit någon ”spitting contenst” i den frågan?

Min enkla take på det hela är egentligen samma som i frågan om papperstidningen kontra webben – det är ett stort misstag att tro att man kan göra en produkt mer ”köpvärd” genom att göra en annan sämre.

Det kommer inte att bli bättre eller lättare för våra kommersiella tidningssajter bara för att vi tvingar SVT/SR/UR till att slå till bromsen. Tvärtom, snarare, jag skulle önska att de var ännu aggressivare och gjorde mer för att få oss att try harder.

Tänk om vi hade haft en svensk motsvarighet till NRKbeta som kunde bidra aktivt till utvecklingen. Det kan vi önska oss, men då måste vi också inse att svt.se kan bli lika bra som nrk.no. Jag tror det vore bra för oss, men där skiljer sig kanske våra uppfattningar?

26 01 2009
Anna Serner

Nej, ingen spitting contest, men det är ofrånkomligt så att det är svårt att ha åsikter om Public Service utan att det tolkas som att att man är emot utveckling. Jag tror som du att ju mer konkurrens desto bättre, men det måste ske på villkor som är OK. Rent principiellt skulle ju staten annars allmänt sätt kunna begäras gå in och konkurrera med marknaden bara för att marknaden ska bli bättre. Jag tror att marknaden kan och ska klara utveckling utan statlig hjälp.
Jag tror även Public Service utan problem kommer kunna utvecklas på nätet utan att gå utanför uppdraget. Vi säger inte att de ska slå till bromsen, utan att vi vill veta när bromsen ska kunna slå till.
Jag tror nu inte det kommer hända. Pratade med Eva Hamilton i förra veckan. Hennes beskrivning av deras planer verkar inte på något sätt otillbörligt begränsa marknaden.
Vad gäller nrk.no tillräckligt bra för att kunna ha en åsikt. Ska kolla in dem när jag torkat ögonen efter att ha sett premiären på ”I taket lyser stjärnorna”. En lysande svensk film! Se den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: