3 små tips

29 01 2009

Tomas Brunegård har begått bloggdebut på SSBD. Det handlar om tidningsmarknaden i USA. Den mår inte bra…

I dagarna har vi också fått läsa att man i Frankrike satsar miljarder för att stötta tidningsbranschen. Man gör det därför att man vill ha åsiktsmångfald, det vet vi eftersom franska finansdepartementet kom till oss på TU i höstas för att lära.

För att undvika fransk och amerikansk kollaps undrar jag om svenska regeringen skulle kunna tänkas vara lite förutseende att de slipper tänka på miljardstöd.

3 små tips:

Verka för att övernattendirektivet tas bort. Dvs att post måste levereras över natten oavsett vart det ska. Om man slopade den regeln skulle tidningar och post kunna samdistribueras. Vi skulle spara 25000 körda mil per dag, och såväl tidningar som postverket skulle spara pengar. (Med tanke på att franska staten just måste in med distributionsstöd så borde man tänka efter än mer.)

Ta bort reklamskatten på tidningarna. Alla konkurrensnedvridande skatter måste naturligtvis bort.

För över mediafrågorna från kulturdepartementet till näringsdepartementet. Det är en bransch som omsätter 20 miljarder och har en viktig roll i att samhället går från industri- till tjänstesamhälle. Kanske får man mer fokus på rätt frågor då?

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

30 01 2009
Magnus H

Förstår inte riktigt din första punkt – vill du att Posten ska dela ut morgontidningarna vid 10-12 tiden tillsammans med vanliga posten, eller ska de börja dela ut post tidigare, men då kanske det är två dagar gammal post (tillsammans med nytryckt tidning)?

I första fallet lär det ju bli ännu fler som säger upp sin ”morgon”tidning om den kommer först vid lunch.

30 01 2009
Anna Serner

Jag menar alternativ två. Posten kommer bli två dagar gammal (ibland) men tidningen alltid rykande färsk.
Faktum är att Småföretagarna, som gärna vill hålla nere porto för sina medlemmar, lät göra en undersökning. De lät bli att öppna posten till dag två för att se om det skulle innebära något menligt för verksamheten. Svaret var nej. De förlorade inga affärer, missade inga fakturor eller fick inga andra ekonomiska konsekvenser. Deras slutsats var att posten skulle kunna dra ned ambitionsnivån från över-natten till efter två dagar och därmed kunna sänka portot.
Nu är det EU som ska övertygas eftersom det finns ett direktiv som gäller alla medlemsländer om över-natten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: