Öppenhet inom EU – en kioskvältare?

11 02 2009

Idag var jag, och ett antal andra, på samtal med Beatrice Ask om öppenheten inom EU. ”Kanske inte en kioskvältare” trodde tjänstemännen inom departementet. Jag tror de kan ha fel.

I Sverige har vi en exceptionellt stark offentlighetsprincip, grundlagsskyddad. Medlemsländer inom EU lever inte alls upp till detta, och inte de olika EU-organen själva heller. Det handlar om hur omfattande insynen i EU-tjänstemännens arbete ska vara. Får de själva bestämma ska den begränsas långt. Argumentet från dem är att de vill skydda personer, sekretess alltså, medan det i verkligheten också handlar om att de är rädda för merarbetet. Det ska ju hålas koll på handlingar, registreras, diarieföras osv något som de svenska myndigheterna aldrig sett som för jobbigt.

Att låta handlingar vara öppna har motarbetats av rättsekretariatet inom EU, vilket helt strider mot ett doslut ”Turku-målet ” (sammanslagna målen C-39/05 P och C 52/05 P) som anger att rättstjänsternas yttranden ska vara öppna. EU, och många medlemsländer, vill avskära medborgarna att få del av handlingar från myndigheter för att då skulle tjänstemännen bli begränsade i sin yttrandefrihet. I Sverige menar vi att tjänstemännen måste kunna granskas.

 

Det är alltså helt olika kulturer. Man kan jämföra med medier som innan öppna redaktioner, läsarkommentarer, bloggar osv (det sk gammalmedia) ansåg at de inte skulle ha insyn av medborgarna utan själva vara de som utövade insynen. Politiken innan Obama och FRA såg likadan ut, Gammalpolitik. Medborgare var några man pratade till och inte lyssnade på. Frågan är hur länge det kommer hålla? Behövs det en bloggbävning innan europa vaknar? I sådana fall skulle man kanske försöka starta den… Jag tror ju att det är en kioskvältare när medierna väl vaknar.

Svenska regeringen själv lägger i dagarna fram ett antal förslag som enligt många går åt samma håll som europa, inskränkningar i offentlighetsprincipen. Döm själva i deras förslag till ny sekretesslag

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: