Renässans för e-papper?

13 02 2009

Igår kunde vi läsa att Google köper ett av Stora Ensos pappersbruk för att göra dataterminaler. I dessa terminaler kanske man kommer bygga Ericssons bild av den framtida tidningen, ett utvecklat e-papper. Från att vara bara en uppladdad pdf till att vara en intelligent dator som vid sidan av att den laddar upp tidningar, scannar, går att ringa från och översätter språk.

Det är väl det som har varit kritikernas poäng med e-pappret. Varför ha ytterligare en pryl vid sidan av datorn och mobiltelefonen. Fusionen kanske alltså är på väg. Den kan omöjligt vara ointressant att följa.

I en annan artikel spekulerar The Business Insider från Silicon Valley lite skämtsamt om kostnadseffektivitet. Att det enligt deras ovetenskapliga uträkning skulle kosta The New York Times mindre att skicka en Kindle till alla sina prenumeranter istället för att trycka och distribuera tidningen.

Vi går mot mer och mer digitalt, det vet vi alla. Affärmodellerna har kanske ännu inte kommit, men det är uppenbart att kärnverksamheten publicism möter ett behov. Det är inte en industri vars verksamhetsidé har blivit obsolet, det är nya förutsättningar som utsätter affärsidén för en utmaning. Uttjatad sanning, men kanske en tröst i dåliga tider.


Åtgärder

Information

3 responses

15 02 2009
Pär Nilsson

Det där med att dela ut läsplattor i stället för att trycka tidningen hörde jag en nu pensionerad företrädare för Norrköpings tidningar spekulera om vid ett studiebesök vi från KB gjorde på tidningen för cirka två år sedan. Pikant nog befann vi oss just då i tryckeriet tillsammans med en chef eller förman där. Han höll inte med om resonemanget 🙂

2 03 2009
Kindle får konkurrens - Hearst satsar på e-papper « Tidningsliv

[…] Även Anna Serner skriver i sin blogg om Renässans för e-papper. […]

7 03 2009
En sydsvensk helg | Missade samtal

[…] övrigt kan vi helgen 7-8 mars annars notera att drömmar kan bli verklighet och att alla pirater inte bär slutspelsskägg och heter […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: