Släng inte ut barnet med badvattnet

27 04 2009

Tidningarna bedriver fortfarande sin kärnverksamhet utifrån ett redaktionellt arbete som finansieras genom pappersprodukten. Det i sin tur gör det möjligt att hitta nya kanaler, hitta nya målgrupper och inte minst arbeta på nya sätt . När mer och mer går över till det digitala undrar många hur framtiden för helheten ser ut.

Vi har suttit i första utbildningen i TUs strävan att miljöcertifiera oss. Vår konsult Maria Ehnroth påminner oss om två viktiga saker:

1, En produkts eller tjänsts miljöpåverkan ska värderas utifrån vilken nytta den bidrar med. Tidningar, oavsett distributionsform, tillför information, demokrati, inspiration och kunskap. Den miljöbelastning som tidningarna medför är värt det, eftersom:

2, Tidningsföretagen ligger i framkant med att hur de arbetat med sin miljöbelastning. De har tagit fram nyckeltal för miljöbelastningar, i MINT-projektet, vilket gör det möjligt för dem att jämföra sig  mot andra branscher, varandra och dessutom kunna arbeta med förbättringar. Tryckerier och distributionsföretag, som har den mest miljöbelastande verksamheten, har redan gjort så väsentliga förbättringar att man kan anta att nyttan för papperstidningen med god marginal överstiger miljöbelastningen. 

Betänk att en papperstidning, med ett snitt på 2,4 läsare, har samma miljöbelastning som när en person läser nyheter i 45 minuter på webben (enligt studier av prof Finnveden från KTH). Många väljer bort en prenumeration i tron att de därmed är miljövänliga. Att det inte stämmer måste vi bli bättre på att berätta, annars riskerar nyttan med tidningarna, oavsett distributionsform, att gå förlorad.

Man slänger helt enkelt kanske ut barnet med badvattnet.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: