Behövs feminismen verkligen?

5 05 2009

Marilyn French är död. Hennes bok ”Kvinnorummet” var en banbrytande bok på sin tid. Hennes död väcker frågan hur mycket feminismen behövs. Det är för många ingen nyhet att jag tycker det, men jag tänkte att kanske finns det just idag bevis.

Jag har tittat riktat efter att i söndags läst en hel sportbilaga utan en enda nyhet om kvinnor. Alltså, inte en enda.

Så idag. Jag har gått igenom alla storstadstidningar på papper som vi har fått till TU (GP, DN, SvD men inte Sydsvenskan – som dock på nätet har en nyhet långt ned), jag har lusläst båda kvällstidningarna och jag har gått igenom ett tiotal landsortstidningar. 

Resultatet. Med två undantag; INTE EN ENDA SPORTNYHET OM KVINNOR! 

Det lysande undantaget nummer 1. VLT. Tre nyheter, varav en är att Eva Agarsson har blivit utsedd till Årets tränare av Handbollsförbundet. 

Undantag nummer 2 är Katrineholmskuriren som bevakat en division tre-match i fotboll.

Som sportintresserad, av båda könens sport, kan jag ju bara undra varför? Har VLT en strategi att bevaka könsneutralt eller de andra en strategi att inte bevaka neutralt?

Förhoppningsvis inte det senare. Men de kanske skulle skaffa en strategi som hette en mer jämställd sportbevakning. Please, vi lever 2009!

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

20 05 2009
Kjell Carnbro

Hej Anna!
Hade du bläddrat i Sundsvalls Tidning hade du förhoppningsvis inte blivit fullt så uppgiven. Men saken är inte helt lätt när det gäller sporten.
På ST har vi tagit målet 60/40, dvs inget kön (man eller kvinna) ska vara representerad med mindre än 40 procent i form av text, bild och källor.
”Känns näst intill omöjligt att uppfylla”, konstaterade sportredaktionen (där två av sex medarbetare är kvinnor) när diskussionen om vägen dit skulle stakas ut.
Tre dominerande elitlag på herrsidan, hockeyns Timrå IK, fotbollens GIF Sundsvall och basketens Dragons styr mycket av bevakningen i alla våra kanaler.
Dock enades man om följande:
Sportens medarbetare ska vid varje tillfälle som bjuds i form av tävlingar i andra gareanar och i samband med ungdomsidrottsreportage söka jämställdhet och även försöka jämna ut statistiken genom att hitta intressanta vinklinga med tjejer i huvudrollen.
Och när våra bästa damlag spelar fotboll, ishockey, basket är det vikitgt att i möjligaste mån tona ned (herr-)tränarens synpunkter och istället lyfta fram de aktiva, tjejerna.
Policies i all ära, men det är i vardagen jobbet måste göras.

20 05 2009
Anna Serner

Jag tror du har helt rätt. Man måste göra i vardagen.
Jag läste inte ST, av det enkla skälet att vi inte hade fått den dagens upplaga. Men tyvärr är det ju så ed statistik, lika mycket som den berättar om det generella läget lika mycket tappar den på det specifika.
Och generellt var ju resultatet katastrof! Ska bli intressant att höra vår debatt i Almedalen i ämnet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: