Generation Fördumsfull

11 05 2009

Generation X och Y. Den curlade generation. Generationen som inte vill läsa papperstidningar. Kärt barn har många namn.

På SMW (Stockholm Media Week) förra veckan fick vi se en film där ungdomar intervjuades, i anledning av programpunkten”Betala för tidningen, Skojarú?”. Efteråt skulle Jesper Kärrbrink och Ola Lindholm berätta hur död tidningen är. De fick en annorlunda start eftersom majoriteten av de unga på frågan ”Hur föredrar du att läsa nyheter?” svarade : ”I papperstidningen, fast just nu har jag inte råd eller tid.” Något chockade skulle Kärrbrink och Lindholm därifrån ta sig till att tidningen inte har någon framtid.

Och det är just det som är utmaningen just nu. Att skilja på det (någorlunda) kortsiktiga konjunkturtappet mot den långsiktiga utmaningen att tolka hur marknaden kommer se ut om tjugo år.

Unga vuxna har alltid valt bort prenumerationen, men tidigare har de kommit tillbaka i hög utsträckning. Hur det kommer bli framåt vet vi inte, vi har inte börjat se mönstrena än från generationerna 80- och 90-talister. 70-talisterna, de senaste familjebildarna,  följer trenden på ett tapp på 10% i prenumerationsgrad per generation. Illa nog.

Med de beteendemönster som senaste grafen (se nedan) vi gjort ser vi att man kan TRO att upplagetappet kommer bli mycket större inom de närmsta 20 åren. Men att döma av svaren på SMW så VET vi ju faktiskt inte. Inculture ska forska vidare om saken.

Att redan nu tillskriva ungdomarna ett ointresse för att betala för redigerade nyheter i traditionella kanaler är fördumsfullt. Ja, jag skriver dumt. För det är dumt att vara fördomsfull.

Än så länge behöver man en strategi för konjunkturtappet, och en för hur man ska möter ett förändrat mediebeteende som man ännu inte vet hur det kommer se ut. 

Prenumeration_generation_50

Annonser

Åtgärder

Information

One response

12 05 2009
Jardenberg

Men det där med att de ”kommer tillbaka” i vuxen ålder, är det inte något av en myt. Erik har satt ihop den här bilden som inte riktigt visar på det beteendemönstret: http://www.slideshare.net/jocke66/starcom-total-presentation/18

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: