Kampen går långsamt

4 06 2009

4 juni. 20 år sedan händelserna på Himmelska Fridens Torg. Jag var där i 6 månader innan och pratade med studenter över hela Kina. De hade många frågor om västvärlden, de hade många förhoppningar om framtiden men de uttryckte nästan alla en stor lojalitet mot ”motherland China”. Den lojaliteten besvarades inte av regimen.

Jag tillbringade också en månad i Tibet, som då var öppet. Vi fick access till alla tibetaner och kineser utan att kontroll av regimen. Efter 4 juni stängdes Tibet och har inte öppnats igen. Besök registreras noga.

Att ha upplevt det gamla Kina som var på väg in i ny tid var fantastiskt. För då trodde vi att Kina skulle ta steget in i ett öppnare samhälle och inte bara en öppnare kommersialism. Idag kan man konstatera att det tyvärr inte blev fallet. Beijing har gått från extremt stor byhåla till extremt urban metropol – men fortfarande utan yttrandefrihet, religionsfrihet och demokrati. Märkligt att kommersialismen överlever utan demokrati trots företagens allt högljuddare satsningar på CSR. Det är dags för dem att gå från ord till handling! Företag borde kunna kräva mer rättigheter för medborgare i det land de väljer att lägga sina investeringar.

Inte bara i Kina fortsätter hoten mot yttrandefriheten. Mexico fortsätter att förfölja och mörda journalister, senast i raden av hotade journalister är Lydia Cacho, som skrivit en bok om trafficking och korrumption.

Och vi kämpar vidare för Dawit Isaak.

Kampen går långsamt får man säga….

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: