Integritetsfrågorna etablissemangets fall

8 06 2009

Piratpartiet har vunnit stort i parlamentsvalet. Att få över 7 % efter att ha funnits i så kort tid kan inte sägas vara annat än ett stort misslyckande för de etablerade partierna.

Piratparitet har haft två stora frågor som de drivit, båda i anledning av den nya tekniken. Integritetsfrågorna som fick stort genomslag på grund av regeringens lomhördhet i FRA-debatten och fildelningsfrågan som fått lika stort genomslag på grund av ipred-lag och Pirate Bay-målet.

I det senare fallet har det handlat om implementering av befintligt EU-direktiv i kombination av en klick fildelare, i hög utsträckning män. I det tidigare fallet handlar det om en allmän rädsla för hur integritetsfrågorna hanteras i den digitala världen där regeringar kan ta sig frihet att samla långt mer uppgifter om medborgare än vad nöden kräver. Här är vi betydligt fler som tycker det är viktigt.

Jag och Farmor Gun tror att det är just det senare som har haft stor betydelse, vilket de etablerade partierna inte förstått ännu. Det är allvarligt. Inte minst med tanke på att en del av Piratpartiets röster kommer från missnöjesröstare som tidigare röstat på SverigeDemokraterna. Vi går snart in i ett valår. Om dessa missnöjesröstare fortsätter att välja Piratpartiet kanske det blir riktigt upplyftande för svensk politik, men väljer de att gå tillbaka till SD så står vi inför allvarliga problem anser jag.

Integitetsfrågorna kan mycket väl bli nästa vals ödesfrågor. Än finns chansen för alla partier att ta dem på allvar. 7% av rösterna i ett val kommer avgöra vilka som får regera Sverige efter september 2010.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: