Stiga upp, göra nytt, göra rätt

13 08 2009

Åter från semestern och försöker stiga upp ur semesterångorna. Väcka liv i arbetstarmen och tänka nya tankar. Vi på TU är nu en renodlad branschorganisation och givetvis har vi medlemmar som, utan kollektivavtalstvånget, nu ifrågasätter om de ska vara medlemmar. Ett rimligt ifrågasättande. Jag tycker det naturligtvis, men bara medlemmarna vet . Vi behöver göra rätt saker bra, helt enkelt. 

Mina somrar tillbringar jag på södra Gotland. Många där träffar jag bara sommartid och jag får många frågor om mitt jobb. Dagspressens roll, innehåll och framtid engagerar! Känns som ett privilegium att få arbeta med frågor som väcker så mycket känslor. Frågan om papperstidningens framtid inser jag att få utanför branschen har insikt om. Politiker har det nog, men opinionsbildning, demokrati och yttrandefrihet berör ju så många fler än de. Att fler välutbildade svenskar inte har blivit inbjudna i debatten om vad den digitala framtiden innebär för publicistiken borde vi på TU göra något åt.

Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet, skriver en debattartikel i DN idag. Den borde alla läsa, även partierna. Piratpartiet är mer än fildelning. Integritet och yttrandefrihet i det digitala samhället tror jag kommer bli viktiga valfrågor. Dagspressen påverkas i allra högsta grad. Även om man inte håller med Falkvinge måste frågorna tas på allvar.

Och framtidsfrågorna berörs förstås oftast av de som är med i branschen. Ett tänkvärt blogginlägg skrevs igår av Fredrik Strömberg, om utgivningsprinciper för bloggare. Etiska principer om utgivningsbeslut kräver eftertanke även om man inte har en ansvarig utgivare.

Mycket att ta tag i alltså. Mycket nytt händer varje dag och vi måste vara där. Och göra rätt, naturligtvis.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: