Heja Anna och yttrandefriheten

25 08 2009

Igår inleddes rättegången mot Anna Odell. Konstfacksstudenten som iscensatte i självmord för att ge en öppen kritik mot psykvården. Kritiken kom mer att handla om tillvägagångssätten att kritisera (att fejka ett självmord) än hur psykvården fungerar. Och huruvida det är bra konst eller inte.

Ruben Andersson en av de som valt att fylla på i debattluckan. I sin debattartikel i DN om sin brors självmord ger han en svidande kritik mot vården. Eller bristen på vård.

Det rättsliga har nu sin gång och snart får vi besked om Odell ska straffas. Men debatten har mer att ge tycker jag. Bara det faktum att företrädare för psykvården har valt att inte självkritiskt granska sin roll tycker jag beskriver hur träffsäker Odells konstnärliga kommentar var. Fd överläkaren och psykiatern David Eberhard tillåter sig t o m på Newsmill att uppmana Odell att ”klippa sig och skaffa sig ett jobb”, att de enda offren i hennes kommentar var de som lurades av hennes fejkade självmordsförsök. Jag har förstått att Eberhard inte längre jobbar på St Göran, men jag hör ingen annan representant säga något annat.

Bara att ta till sådana tongångar tycker jag avslöjar att Odell är något viktigt på spåren. Om hennes installation skapar en debatt som leder till en bättre psykvård, som istället för att offentligt håna sina kritiker börjar lyssna på dem, kanske vi slipper fler verkliga självmord

Hennes metod, den konstnärliga installationen, hade varit tillåten om hon istället för att iscensätta självmordet fysiskt hade skrivit en debattartikel. Då hade hon varit skyddad enligt grundlag. Man måste nämligen få kritisera, även om vissa upplever att de blir offer.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: