Brist på självförtroende del 1 & 2

28 08 2009

Igår var jag på Natur&Kultur och lyssnade på hur bokförlagsbranschen ska möta framtiden. Detta precis efter att vi avslutat vår Think-tank med 20 utvecklingschefer.

På TU var självkritiken hög. Att man inte varit tillräckligt innovativ var alla eniga om. Även eniga om att det är kärnprodukten, det redaktionella, som är utgångspunkten för affärsmodellerna. Att börja utveckla kärnprodukten, journalistiken och det redaktionella innehållet, så att man kan hitta nya affärsmodeller var alla överens om. Björn Hedensjö har skrivit bra om det, med bra kommentarer.

Inte heller var det någon som såg att tidningsbranschen har strukturer för  innovationskraft direkt. Där är självförtroendet lågt!

Inom bokförlagsbranschen var det självförsvaret som var högt. Det kan bero på att man bjudit in Linda Skugge, Otto Sjöberg och Per Helin till panelen. Framför allt Linda Skugge kan ju säga ett och annat provokativt, men här verkade det även som att bara det faktum att man från Natur och Kultur valt ett utifrån perspektiv var lika provokativ. Att några kom och ifrågasatte hur innovativa förlagen har varit i affärs- och produktutveckling. En av åhörarna sade ilsket ”Ni tilltalar oss som om vi vore barnrumpor, vi kan faktiskt den här branschen” och sedan gick han ilsket. Debatten har fortsatt på bloggen.

Något självförtroende såg jag verkligen inte till. Till och med lägre alltså än i tidningsbranschen! Modigt av Natur&Kultur dock!

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

30 08 2009
Jonas Mosskin» Blog Archive » Branda redaktören/förlagen och outsourca marknadsföringen

[…] kommentarerna kan du följa på N&K-blogg, SR Kulturnytt, Bokhora, Daniel Åberg, Atlasbloggen, Anna Serner (TU), Daidalos och Unni […]

30 08 2009
Vi måste prata högt med varandra, så att alla andra hör » Mattias Boström

[…] Åberg Johanna Ögren, Bokhora Jonas Mosskin Richard Herold, Atlas Anna Troberg Bokens framtid Anna Serner SR Kulturnytt (ljudklipp) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: