Största hotet mot informationsflödet – Svininfluensan eller RAKEL?

18 09 2009

Igår tillbringade jag en förmiddag med Mediernas Beredskapsråd, numera en del av Myndigheten för Säkerhet och Beredskap men en gång startat av TU. Myndighete har en central roll i dessa tider, inte minst i samordningsruppdraget mellan myndigheter.

Att medierna är av extremt stor vikt för att hantera kriser är alla överens om. Just nu stavas krisen PANDEMI. Det är inte så att man inte ser hur myndigheten nu gnuggar händerna lite av förtjusning över möjligheten till att öva krisberedskap. Övningen känns faktiskt mer reell (och därmed kanske befogad) än själva krisen. För än så länge är det motstridiga uppgifter som kännetecknar informationen om krisen, som man för övrigt kan få uppdaterad på deras hemsida om krisinformation. Exempel är:

1, Ropar vi på vargen – är det verkligen en allvarlig epidemi och var är den i så fall?

Svaret är att man i Sverige inte vet varför epidemin inte brutit ut ordentligt, men man tolkar det som att viruset inte ”gillar” befintlig väderlek av relativ hög värme och fukt. Man tror att när vi får väderomslag drar den igång och pikar v 2-3 1010. Men…. influensan startade ju i Mexico. Ganska varmt och fuktigt?

2, Hur många kommer insjukna?

Företag ska gardera sig för att 50% av de anställda kan vara frånvarande samtidigt enligt krismyndigheten. Det betyder en del som tar hand om sjuka familjemedlemmar, men en (av myndigheten) obekräftad och osäker  prognos på att 30% av hela befolkningen insjuknar (England tex säger det som värsta scenarie enligt Fokus intressanta scenarieartikel ”Hur klarade Sverige svininfluensan?”). Nota bene är då att det stora flertalet inte ens vet att de fått influensan eftersom den är så mild. I dagsläget har Nya Zeeland, enligt samma Fokus-artikel, under värsta influensasäsongen (siffrorna går nu ned) haft 7,5 % insjuknade, varav bara en bråkdel blev allvarligt sjuka, enligt  eurosurveillance.org. Endast 0,005% med dödlig utgång.

Den stora risken med att ange dessa höga siffror är antagligen att de som i normala fall kanske skulle känna sig lite hängiga kommer stanna hemma från jobbet av svinrädsla, vilket ger en kostsam samhällskonsekvens. Lite ropa på vargen känns det onekligen som!

MEN till det kan man tillägga att när vi startar vaccinering så begränsas förhoppningsvis även de hängigas skara. Att vaccinera kan därmed vara ett samhällsansvar, förutom att man tar ansvar för de som är i riskgrupper och som antingen inte kan vaccinera sig eller där vaccinet (som inte är 100% skyddande) inte hjälpt. OCH värt att minnas är att vaccinering inte skapar resistenta bakterier eller stoppar kroppen för att bygga upp immunförsvar, det hindrar bara att man insjuknar i en influensa. Biverkningarna för färdigväxta, icke-gravida vuxna har antagligen ingen sannolikhet att vara allvarligare än biverkningen av själva influensan. 

När vi lämnade svininfluensan kom vi in på RAKEL, det krypterade systemet som ”blåljus-kommunikation” nu förs genom. Att detta innebär att tidningar inte längre kan få del av nyheter är inte RAKELs fel (säkerheten försämras inte om fler får tillgång till överhörning) utan en konsekvens av annan lagstiftning som ger polis och andra en total sekretessmöjlighet, trots att sekretess ska vara undantag enligt yttrandefrihetsgrundlagstifitningen.

Denna inskränkning drabbar i slutändan kanske medborgarna mer än svininfluensan. Inget att driva för Mediernas Beredskapsråd, men definititvt för TU.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

18 09 2009
Smurftips

[…] Största hotet mot informationsflödet – Svininfluensan eller RAKEL?Extremt intressanta spaningar om och kring krisinformation! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: