The important wathdog – us!

1 12 2009

Idag startade den officiella delen av WAN-Ifra. Till skillnad från Sveriges regering (som inte dök upp på fjolårets kongress i Göteborg) så dök Indiens ledning upp. Premiärministern, kulturministern, mediaministern, turistministern och infrastrukturminsitern. Avslutningsvis även borgmästaren i delstaten vi befinner oss i.

Alla tryckte på tidningarnas viktiga roll som granskande makt, watchdogs. De påminde om det etiska ansvaret tidningarna har att rapportera sanningsenligt, men påpekade också vikten av att ett lands regering har en fri och stark press. Återigen. När vi var i Sverige kom Kungen, men han har ju ingen makt, men ingen från regeringen. Har vi i den trygga demokratin glömt bort vilken roll fri press har för en demokrati?

Man blir snabbt påmind om hur det inte fungerar i länder utan fri press. Varje år visas en 15 minuter lång film om det senaste årets brott mot journalister. Det är en drabbande film som påminner en om att inte ta demokratin för självklar, men framför allt att uppskatta vilken priviligierad del av världen vi lever i.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: