Hur Knutson löser knuten

8 12 2009

Idag i DN har ordförande i Pressens Samarbetsnämnd, som finansieras av TU, Ulrika Knutson en debattartikel om PO/PON. Detta efter att vi alla satt i radion i Publicerat i helgen.

Jag vet inte hur en ordförande tror att man efter det ska konstruktivt kunna lösa en knut, men det visar sig kanske i eftermiddag när vi har sammanträde (som det fortfarande heter i denna värld).

Jag vill bara göra klart vad TU hävdar:

Det pressetiska systemet finns till för att bygga trovärdigheten för en hel bransch. Det pressetiska systemet riktar sig mot allmänheten, med hög trovärdighet i systemet hoppas vi i branschen att lagstiftaren ska ha förtroende för vår verksamhet och undanhålla sig lagstiftning. Det handlar om utgivare som leder och ansvarar för arbetet. Det handlar om journalister som ska kunna göra sitt jobb.

Allmänheten anmäler pressetiska övergrepp till PO pressombudsmannen och kan överklaga ett beslut till nämnden. POs uppgift är till stor del att även ta en offentlig roll. Att inför allmänheten debattera, förklara och personifiera systemet. Vara allmänhetens väktare.

I den bästa av världar har vi inga anmälningar. Pressen har balanserat rätt på knivseggen vid tillkomsten av artiklar och vid publiceringsbeslut. Men så är det inte idag. Ca 400 anmälningar årligen kommer in.

Vad vi på TU säger är att alla som har nytta av systemet borde vara med och betala en grundplåt som säkerställer existensen av en PO oavsett om vi har anmälningar. Journalistförbundet,Agneta syns ofta i debatten i anledning av systemet, får mycket goodwill av att vara med i Pressens Samarbetsnämnd men betalar bara 10.000 årligen. Sveriges Tidskrifter menar att de tar sitt utgivaransvar när de betalar 2-300.000 årligen, vilket är proportionellt mot antalet anmälningar. Båda parter sitter i Pressens Samarbetsnämnd och har full beslutanderätt om regler, tillsättningar osv. I verkligheten kostar systemet 4 miljoner kronor årligen.

TU menar att vi ska fortsätta ta största delen av kostnaderna eftersom våra tidningar, som med sin generellt sätt högre trovärdighet initialt än tidskrifterna, anmäls mer. Men vi tycker det är rimligt att dessa två övriga organisationer skulle kunna dela lika på kostnaden för en PO som oavsett anmälningar ska hålla pressens fana högt, till nytta för alla i branschen.

Det är det frågan handlar om!

Annonser

Åtgärder

Information

One response

8 12 2009
Principerna och Allmänhetens pressombudsman « mediestudier

[…] Om detta kunde vi höra i Publicerat i helgen. I Dagens Nyheter i dag skriver Publicistklubbens och Pressens samarbetsnämnds ordförande Ulrika Knutson (Pressens samarbetsnämnd är huvudman för PO/PON). Och Tidningsutgivarnas vd Anna Serner svarar på sin blogg. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: