Yttrandefrihetstest i Örebro – och 4 förslag

8 03 2010

I fredags var vi Örebro och inledde stadens jubileum som samt 200-års jubileet av 1810 års regeringsform. Detta firades med att diskutera yttrandefrihet idag och imorgon med både ungdomar och en del vuxna.

I Mediekompass regi hade Lena Victorin skapat en interaktiv övning för ca 600 närvarande gymnasieungdomar. Med hjälp av lappar fick de rösta på frågor som handlar om yttrandefrihet (jag twittrade en del av dagen under #YF). Sammanfattningsvis kan man konstatera att när det gäller allmänetiska frågor så har ungdomar inga problem att förbjuda. Exempelvis tyckte de att sajter som hjälper folk begå självmord eller underhålla anorexi ska förbjudas.  Rick Falkvinge som var med i en panel försökte febrilt få dem att förstå att förbud är fel väg, men utan framgång. Däremot var det helt klart att efter en hel förmiddag, samt en avslutande debatt med bla Rick, Lotta Gröning  och Robert Achberg hade de generellt svårare med tvärsäkra förbud. De två ovannämnda sajterna ville de dock fortsätta att förbjuda.

På eftermiddagen höll Per Hultengård en debatt med Tomas Mattsson, Lotta Gröning, Rick Falkvinge och Nils Funcke. Nils, som är utredningssekreterare i Yttrandefrihetskommittén, beskrev de olika vägar som kommittéen nu jobbar efter för att få en så bra grundlagsskyddad yttrandefrihet som möjligt. Nils sammanfattade det väldigt öppna arbetssättet med att en grundlag måste kunna debatteras på många plan innan man gör ändringar, annars blir det en grund lag. Det kan ge svaret på den långtgående fyra spår som han presenterade. Panelen hade inte helt oväntat stora problem med framför allt tredje spåret;

1, Yttrandefrihet ska bara ges de yttranden som har en person som framträder och tar ansvar genom att registrerar sig som ansvarig utgivare.

2, Man utgår från befintligt system och ger massmedieföretag och andra vars huvudsakliga sysselsättning är att på yrkesmässigt sätt framställa och sprida meddelanden till allmänheten.

3, Yttrandefrihet ges till de yttranden man finner särskilt angelägna att skydda. Kanske de som har opinionsbildande, journalistiskt, litterärt eller konstnärligt ändamål. Övriga yttranden skulle falla utanför.

4, Försöka bortse från person, teknik och innehåll med en lag som skyddar alla former av yttranden. Allt från stencilerade manifest till konstinstallationer.

För min del framstår det fjärde spåret som det enda möjliga.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

8 03 2010
Sista dagen på partiledarturné | Rick Falkvinge (PP)

[…] jag satt i paneler med folk som Anna Serner, Lotta Gröning och Robert Aschberg. Anna Serner har bloggat från eventet, och jag tror inte att Julian förstod speciellt mycket. Desto mer när vi gick ut […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: