Trendbrott!

9 03 2010

Igår delades priserna ut till Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor av Veckans Affärer.

Jag har varit med på de flesta av utdelningarna de senaste 10 åren. Evenemanget har växt och blivit proffsigare med åren.

Varje gång har jag slagits av att de som hamnat i topp har sett ungefär likadana ut. Blonderade kvinnor, fönat rakt hår, svart dräkt storlek 34-36, nylonstrumpor och svarta pumps. De har också framför politiskt korrekta åsikter som varit långt ifrån att kritisera den rådande strukturen.

I år övertog projektledaren och numera affärsområdeschefen (för man kan tjäna pengar på jämställdhetsarbete) Camilla Wagner konferencierklubben från förre chefredaktören Pontus Schultz. Pontus har gjort ett bra jobb, bättre och bättre i takt med att han faktiskt har blivit en fullblodad feminist, men Camilla gjorde  jobbet ett snäpp bättre. Det blir liksom roligare när ”offret” kan skratta åt sig själv.

På scenen stod fjolårets pristagare. Färgstarka kvinnor, långt ifrån välfönade 36:or, med många kraftfulla argument framlockade av Anna Körnung. Och så presenterade årets pristagare, se på bildgalleriet (förövrigt snyggt och ovanligt könsneutralt fotat) med nya färgstarka kvinnor. Kröningen skedde genom VVD på SAAB Lena Olving. Personlig, humoristisk, begåvad (vilket man kan ta för givet om man fått en sådan position, särskilt om man är kvinna) och inte alls stöpt i någon form.

Det är faktiskt ett trendbrott att kvinnor inte behöver ”leka” män för att få maktpositioner!

Annonser

Åtgärder

Information

4 responses

9 03 2010
Leif E Ström

Det är ingen ny trend, den att kvinnor inte längre behöver leka män för att få maktpositioner. De kvinnor med manliga förtecken har aldrig ”lekt män” för att lyckas. Kvinnorna utan dessa förtecken har alltid skapat sig positioner genom idividens unika biologiska egenskaper. Positionerna är alltid själv-valda av individen inte av män. Då det gäller kvotering är utnämnarna att finna i bägge lägren, då oftast med en politisk agenda. Det mediala genusperspektivet är en förvrängning av släkte eller sort. Inom feminismen vill man härröra genus till socialt kön. Under nuvarande rådande sociala strukturer och med feministisk tolkning så går 70% av den svenska arbetskraften ovetandes omkring med annat genus än det som står i passet.
Pontus Schultz är förmodligen en av dom, trots att han (kanske) inte är blonderad och bär svart dräkt.

Aktuellt i sammanhanget är att genus blivit viktigare än kompetens. Då nyss tillsatta polischefen för FN Anne-Marie Orler skulle tillsättas som generalsekreterare för Amnesty Internationell fick hon kritik från Svenska Amnestys styrelse. Kritiken grundades på hennes kunskaper gällande mänskliga rättigheter och ideellt organisationsarbete. M.a.o basala brister.
Kritiken kom ifrån en grupp som idag består av 36 personer, varav enbart 6 manliga. Att sedan samarbetet inte blev väloljat kan utomstående ha olika synpunkter på, men Anne-Marie Orler själv ansåg att hon blev mobbad. Tyvärr har differensen mellan ”Chef” och ”Ledare” suddats ut vid nomineringar. Där det behövs en operativ chef duger det inte med en ledare. Ledaren fungerar bäst då de underställda är experterna.
Allt har ett pris om inte fråga Ebba Lindsö.

9 03 2010
Anna Serner

Ett annat argument som vi feminister brukar framföra är att vi inte kritiseras som individer utan blir symboler för hela vårt kön.

Att Anne-Marie Orler inte var framgångsrik på sin position är inte ett bevis på att kvinnor tillsätts av genusskäl snarare än på kompetens.
Eventuellt är det ett tecken på att hon personligen inte hade den kompetens som krävdes. Ett stort antal män har råkat ut för misslyckanden som chefer och ledare också utan att vart och ett av dessa misslyckanden varit annat än personliga misslyckanden. Alltså inte ett bevis på att män tillsätts för att de är just män.

10 03 2010
5 09 2010
Jocke S

Kvinnor är nog helst kön, annars är det väl ingen idé? Antingen har de nytta av det, som vi sett och ser på aparationen. Och hyllas för både det och för framgången. Eller så känner de sig diskriminerade pg av sitt kön, och får vatten på kvarnen! Kanske ännu bättre att få gnälla lite?
Män är människor i första hand, de pratar sällan och faktisk ogärna om sitt kön. Särskilt i dessa tider…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: