PS-dagen – uppdaterad

24 03 2010

Sitter på Public Service-dagen. Jag blev insläppt trots artikeln i DN idag om SRs nya satsning på en nyhetssajt.

Jag har pratat både med Eva Hamilton och Mats Svegfors här på plats. De menar naturligtvis att man inte kan jämföra svenska PS mot BBC, eller många andra reklamfinansierade PS i Europa. De har lika naturligtvis rätt. Man konkurrerar inte direkt om reklampengarna. Däremot indirekt genom att tidningssajters räckvidd får konkurrens om nyhetsflödet.

Men för att förtydliga det som inte fick plats i DN menar jag (och TU) så här:

1, Public Service spelar en enormt stor roll och ska få ha en stark ställning.

2, Public Service konkurrerar inte direkt mot tidningarna i dagsläget, men det finns en risk att de kan göra det.

Jag tror att om Public Service medgav att det finns risk för konkurrens, att man välkomnade att säkerställa att Public Service inte bedriver verksamhet som ligger utanför uppdraget eller menligt påverkar marknaden så vore nog alla nöjda. Då slapp vi också artiklar där det framstår som att jag bara är kritisk och att PS inte förstår kritiken. Inte att vi alla vill ha en åsiktsmångfald.

I verkligheten behöver lokala tidningar och PS varandra lika mycket. PS plockar upp nyheter ur tidningarna som de fyller sitt innehåll med, och tidningarna lämnar den internationella bevakningen för att fokusera lokalt. Detta är alla medvetna om, och ett ökat samarbete kommer nog komma. BBC samarbetar redan med tidningar  i UK, Sverige lär följa.

Under dagen har nu frågan debatterats från scen av de tre Public Service-cheferna, Carl-Johan Bonnier och Martin Jönsson. Intressant att sitta i publiken som inbjuden gäst men inte få komma till tals när man misstolkas och anklagad för trams och att man är emot att PS finns på nätet. (C-J Bonnier anklagade inte.) MAn må ha olika åsikter, men en öppen debatt – ska det vara så farligt?

Jag har nu blivit intervjuad av Medierna, Kulturnyheterna och ska imorgon vara med i P1-morgon. Kanske kan jag då bemöta och framför allt förklara.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

29 03 2010
Stefans testblogg

[…] onsdags, på Public service-dagen, skrev Tidningsutgivarnas vd Anna Serner på sin blogg om sina farhågor för att Sveriges Radios kommande webbsatsning kan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: