Publiceringsbeslut

9 04 2010

Att fatta publiceringsbeslut är en balansgång. Det finns inget tydligt rätt och fel, och inte heller håller alla med om grunderna för besluten. Oftast handlar frågorna om namn och identiteter som röjs, med allmänintresset som orsak. Att medborgares nyfikenhet och allmänintresset ofta sammanfaller, och kanske till och med inte går att skilja åt ibland, brukar då vara på publicistens lista för-publicera-argument. Allmänintresset är  uppdraget, nyfikenheten pengarna.

I dagens Metro finns en artikel där utgivarsbeslutet varit att inte sätta ut namn. Jag förstår inte varför. Artikeln handlar om en svensk minister som ligger i vårdnadstvist med exfru. Han har har uppenbarligen inte betalat bidragsersättning och saken har hamnat i domstol.Visst blir man nyfiken?

Varför är det inte av allmänintresse att sätta ut hans namn? Varför skyddas hans identitet om Mona Sahlins obetalda p-böter en gång ansågs som allmänintresse?

Den person som accepterat att representera folket i en demokrati måste väl också acceptera att handel och vandel är av allmänintresse?

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: