Yttrandefrihet under ansvar

18 05 2010

Har e

Efter samtal med en god vän igår känner jag att Vilks-debatten behöver nyanseras. Sanna Rayman har en bra ledare i SvD idag, hon betonar att Vilks är viktig för yttrandefriheten och avslutar med

Vilks provocerar ”i onödan”, hör jag ibland sägas. ”Var det nödvändigt att ha den här illustrationen?”, frågade Ekot Nerikes Allehanda efter att publiceringen väckt den iranska regimens ilska. Visst är det nödvändigt! Van Gogh, Hera, Gosheh och Vilks måste följas av fler. Droppen måste urholka stenen. Dessvärre är skivan repig och undfallenheten börjar om – varje gång. Så, nästa gång. Fråga dig inte vad du tycker om Vilks teckning. Fråga dig hur många verk som inte ens blivit till, hur många karriärer som stannat av. Hur många som svalt hårt och förblivit tysta.”

Och det har hon så rätt i. Samtidigt måste vi också påminna oss, vi som dagligen arbetar med yttrandefrihetsfrågor, att trots att Vilks med flera är nödvändiga så betyder det inte att de inte också kränker. Delar av de 99,9999% av alla muslimer som inte attackerar, mordhotar och förföljer Vilks blir ju faktiskt kränkta. Det är dessa muslimers trosuppfattning som ”offras” på yttrandefrihetens altaret.

Vi tycker att yttrandefriheten är värd det, men det är klart att yttrandefriheten också har ett ansvar. Varje gång man kränker någon måste man förstå att man gör det, och bara välja den vägen när ingen annan väg är möjlig.

Annonser

Åtgärder

Information

7 responses

18 05 2010
Varg i Veum

Blir de 99,9999% verkligen kränkta? Hur vet du det? är inte det bara ett antagande att de blir det? Och varför skulle inte yttrandefrihet inte få vara kränkande?
Jag kan tänka mig att diktatorer blir väldigt kränkta när dess undersåtar pratar illa om dem och det system som de tror på.

18 05 2010
Anna Serner

Om du läser ordentligt så skriver jag ”delar av de 99,999999% som inte attackerar, mordhotar och förföljer”. Jag uttalar inte exakt hur många som blir kränkta, att de finns råder det dock ingen tvekan om.

18 05 2010
Peter Dahlgren

Vi tycker att yttrandefriheten är värd det, men det är klart att yttrandefriheten också har ett ansvar. Varje gång man kränker någon måste man förstå att man gör det, och bara välja den vägen när ingen annan väg är möjlig.

Kan du utveckla hur du menar? Får man bara ”kränka”, det vill säga ägna sig åt hädelse, om man inte har någon annan väg att gå? Eller hur menar du?

18 05 2010
Anna Serner

Jag har inte sagt att häda är detsamma som att kränka. Däremot kan de sammanfalla.
Och det finns inget positivt i kränkningar anser jag. Någonsin. Därför menar jag att om man vill häda och inser att det innebär att någon blir kränkt så får man överväga om syftet med hädelsen är värd att man också kränker.

18 05 2010
Peter Dahlgren

Okej, då förstår jag. Vad anser du att skillnaden mellan kränkning och hädelse är?

18 05 2010
Anna Serner

Den ska jag fundera på för det är en svår definitionsfråga.

18 05 2010
lennart sundin

filmen som ”kränkte” åhörarna vid föreläsningen var en konstfilm som angrep förtrycket och hyckleriet inom islam gällande homosexuella.

ecce homo hängdes upp i sveriges domkyrka, och många kristna blev kränkta, vilket man faktiskt kanske kan förstå – trots det hängde utställningen sedan upp i Sverige riksdag – som ett bevis på att offentligheten backade upp homosexuellas rätt att kritisera att de varit stigmatiserade och osynliggjorda av kyrkan.

när någon försöker lyfta fram att detta även gjorts av konstnärer vad gäller islam, nota bene på en öppen föreläsning om yttrandefrihet, leder det till våld och udanfallenhet.

är muslimers ”kränkthet mer värda en kristnas?

är homosexuellas rättigheter att kritisera islams behandling av dem inte värt att försvara?

det är konsten och de homosexuellas rättigheter som offrats i affär – inget annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: