Utgivarskap på nätet ärvs?

21 05 2010

Daniel Sandström anses ansvarig för en artikel på sydsvenskans webb som tidigare chefredaktör tog utgivningsbeslut om, läs mer på Medievärlden.

På webben, i bloggar, kommentarsfält och twitter diskuteras nu riktigheten och konsekvenserna. Jag tycker Johan Grafström har sammanfattat problematiken väl. Med rådande lagstiftning kan den juridiska tillämpningen av lagen vara rätt men konsekvenserna problematiska.

En stor poäng med tidningen på webben är möjligheten att söka i gamla artiklar. Som jag ser det fattade Hans Månsson på sin tid ett utgivningsbeslut för artikeln. När en utpekad jurist i artikeln vänder sig till Daniel Sandström och begär att han ska ta bort artikeln så fattar Sandström beslutet att låta den ligga kvar. Man skulle kunna påstå att det är ett nytt utgivningsbeslut till vilket Sandström i så fall utan tvekan är är ansvarig för. Frågan är om det ska anses vara ett nytt utgivarbeslut eller bara ett ”beslut”?

Men vad händer om krav på borttagna artiklar oavbrutet riktas till nya chefredaktörer? I extrema fall kan de tillbringa sin arbetstid med att fatta nya utgivarbeslut på gamla artiklar istället för att fatta nya utgivarbeslut. Risken är då att de väljer att ta bort artiklarna som anmälaren begär, för att spara tid. En annan risk är att tidningarna väljer att ta bort alla gamla artiklar från webben. Båda alternativen är lika illa.

Jag tror nu att detta mål kommer överklagas. Men om även högsta instans kommer fram till samma beslut så måste antingen lagstiftningen ändras eller tidningarnas policys, det senare skulle vara till men för allmänheten.

Något för  den pågående yttrandefrihetsutredningen att fundera på.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: