Teknik runt pliktexemplar

14 06 2010

TU lyckades tidigare i år att stoppa regeringens förslag om att medieföretag skulle bli skyldiga att leverera sitt digitala material till KB som ”pliktexemplar”. Inte därför att vi var emot själva tanken, men p g a förslaget bedömdes vara tekniskt och praktiskt ogenomförbart. Och om det trots allt skulle kunna genomföras skulle det riskera att innebära stora kostnader.

Regeringen funderar nu vidare och för att inte förekommas behöver vi vara konstruktiva och komma med förslag om hur en digital pliktleverans skulle kunna utformas.

På fredag morgon, den 18/6,  kl 9, samlar vi dem som tror sig kunna ge konstruktiva råd HUR man skulle kunna undvika dagens lagförslag, som i praktiken innebär att så fort en artikel ändras på nätet, oavsett när i tiden, måste tidningsföretagen ta en kopia, märka upp och skicka in till KB. Vi menar att detta inte bara är tidskrävande och dyrt utan dessutom onödigt. Med ett digitalt uppmärkningssystem tror vi att man skulle kunna få KB medvetna om artikelns förändring ändå. Stämmer det? Vad mer måste man tänka på? Andra konstruktiva förslag?

Alla som vill är välkomna att ge sin syn. Hör av er här eller via mail anna.serner@tu.se

Annonser

Åtgärder

Information

7 responses

14 06 2010
Mattias

Kan inte KB och medieföretagen arbeta på ungefär samma sätt som twingly/technorati etc jobbar jämtemot bloggare?

KB tillhandahåller teknik som medieföretagen ”pingar” vid publicering, eller ändring.

14 06 2010
Anna Serner

Det är just det jag/vi anar, men man måste konsekvensanalysera. Vad betyder det för åtagande för KB (dvs vältrar vi över tid och arbete på dem?)
Vill du komma på fredag?

14 06 2010
typografborg

Matthias resonerar förnuftigt. Men hur ska KB säkerställa att datat går att läsa, lagras i vilket format..? Generationsskiften mellan olika dataformat, lagringsmedia? Ska de skriva ut allt? Papper är trots allt ganska beständigt!

Det är inte mycket bevänt om KB samlar ett länkbibliotek ingen kan använda sig av. Om man inte ska kunna söka eller ska kunna söka är också en fråga.
Gunnar

14 06 2010
Mattias

Med en lätt bismak av ”rant” skriver jag att:

Man kan väl anta att den data nyheterna består av till största delen består av nyhetstext, nyhetsbild, nyhetsgrafik, metadata. Bör säkerligen specas ytterligare, men det är väl lite av huvudkomponenterna.

För nyhetstext och metadata – Hur ser det ut med NewsML och NITF / TTNITF? Är inte det aktuella ”standarder” att fundera på? Bilder och i viss mån grafik har ju ISO standarder att luta sig mot i form av JPEG och TIFF.

För grafik kan man iofs hävda att SVG är en öppen standard och därför användbar. Frågan är också om (dagens) nyhetsgrafik kan representeras enbart i SVG eller om man också ska acceptera t.ex SWF (som man kan hävda är antingen öppet eller slutet beroende på vilken stol man sitter på).

Generationsskiften i teknologier är något man absolut ska beakta, men inte ska man väl låta sig begränsas av det. Det går ju ändå inte att styra, utan man kan bara göra det bästa och lämpligaste som är möjligt för stunden.

Hur ska KB göra resultatet av pliktinsamlingen tillgänglig?
Ska dom överhuvudtaget göra den tillgänglig för allmänheten, helt eller bara delvis?
Som jämförelse har jag för mig att pliktexemplaren på biograffilm inte är allmänt tillgängliga.
Ska medieföretagen tagga artiklar som öppna/stängda beroende på om dom publicerats innanför/utanför en paywall? Ska den lilla ”teasern” som oftast ligger utanför paywallen arkiveras som öppen och länkad till den slutna arkiverade hela artikeln.


Papper är visserligen beständigt, men inte är det väl ett reellt alternativ om man nu ska fundera på pappersåtgång, utrymme för lagring, katalogisering osv. Nog för att KB har utrymme under Humlegården stort som en liggande Hötorgsskrapa, men… Ah well… Sökbart, nja 🙂

14 06 2010
Christians dagbok – 2010-06-14 | En sur karamell

[…] Shared Teknik runt pliktexemplar. […]

22 06 2010
Mattias

Hur gick mötet, kom det ngt spännande ut av det?

23 06 2010
Anna Serner

Det blev inget fysiskt möte. Vi fick input, mest av dig men även av andra, Hoppas vi fått ihop bra konstruktiva förslag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: