Yttrandefrihet eller Yttrandejämlikhet

18 08 2010

Jag hade en intressant diskussion med en doktor i statskunskap i somras. Om Lars Vilks, yttrandefrihet och det doktorn benämnde som yttrandejämlikhet.

Han pekade på vad yttrandefrihet egentligen är. Enligt grundlagen är vi försäkrade att staten inte ska kunna begränsa våra möjligheter att yttra oss. Vi är inte tillförsäkrade att inte andra medborgare ska kunna försöka stoppa våra yttranden. Det handlar om att stater inte ska kunna begränsa medborgarnas rätt att framför allt kritisera de maktinsitutioner som bygger en demokrati.

Att hävda yttrandefrihetsbegränsning i Lars Vilks-fallet är därmed fel menar han, han vill istället införa begreppet yttrandejämlikhet. Att människor mot varandra ska tolerera åsiktsskillnader.

Jag kan tycka att det är en väldigt akademisk diskussion, det blir en definitionsdiskussion och inte innehållsdiskussion. Mötesfriheten är till exempel ett exempel på när man vill skydda människor från sina medmänniskor när de ska framföra sina åsikter. Är det då yttrandefrihet eller yttrandejämlikhet?

Men likväl är det viktigt att inte luckra upp yttrandefrihetsbegreppet. Risken är då stor att vi pratar fel saker och försöker rätta till problem med fel åtgärder. Vad Lars Vilks råkat ut för är hot, angrepp och våld på grund av sina åsikter. Detta av andra medborgare men av staten har han däremot fått skydd. Det är inte någonsin rätt att ta till våld i konflikter. De som angrep Lars Vilks ska därmed naturligtvis få stå till svars för det, samtidigt som vi ska ha diskussion om toleransen och respekten i vårt samhälle. Samma sak gäller även Lars Vilks, som spekulativt provocerat inte bara vissa muslimer utan även en hel del andra människor. Vilks har varit respektlös mot sina medmänniskor även han.  Även det en diskussion att ta.

Vi märker i våra undersökningar till riksdagsledamötena att de säger sig värna yttrandefrihet men likväl gärna vill inskränka både rätt för poliser att yttra sig till medierna samt införa FRA-lagar. De har helt enkelt inte riktigt koll på vad yttrandefrihetslagarna har för funktion, och vilka konsekvenser det får om man börjar inskränka friheten. Ju mer vi blandar ihop begreppen, desto större är risken i slutändan att yttrandefrihetens syfte inte upprätthålls – rätten att kritisera makten.

Så dags för ett nytt begrepp – yttrandejämlikhet!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: