Valfrågor eller inte

9 09 2010

Idag har SvD en otroligt intressant studie i vilka hypotetiska regeringskonstellationer man kan få se om SD får en vågmästarroll.

Det handlar om blockpolitiken som då kanske faktiskt börjar uppluckras. Inget ont som inte har något gott med sig kanske.

Jag menar att just nu är det mer en fråga om vilket block som vinner än vilka frågor som vinner. Vi verkar inte gå till val på varken ideologiska frågor eller verkliga vallöften. Vi går till val på att välja ett block.Vanligtvis brukar man skylla på medierna som inte bevakar frågorna bra, men det tycker inte jag stämmer i detta val. Jag tycker de flesta medier gör ett stort och intressant arbete med att belysa de viktiga frågorna. De ser över vallöften och genomföranden, de fokuserar på djuplodande intervjuer med företrädare, de borrar i specifika frågor osv osv.

Och ändå så handlar de flesta samtal om vilket block som vinner.

Jag tror det är livsfarligt för demokratin, för det skapar ett ointresse och dåligt engagemang. Om blockpolitiken skapar så mycket kohandel att skillnaderna suddas ut, att alla snarare vill vinna mittenröster än driva en ideologisk politik så kommer vi förlora medborgare som engagerar sig. Och utan engagemang kanske man inte tycker det är värt att gå och rösta. Ett högt valdeltagande är en grund för demokratin.

Om SD skulle få en vågmästarroll skulle vi nog se blocköverskridande trevare. Kanske skulle det innebära att blockpolitiken upplöstes. Så att alla partier var tvungna att profilera sig igen. Då kanske de politiska diskussionerna och engagemanget skulle vakna igen.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: