Tydlighet eller smink

13 10 2010

I söndags ondgjorde sig Peter Wolodarski över det faktum att Per Schlingmann blir statssekreterare med kommunikationsansvar.

Jag har försökt förstå varför han tycker att det är en så dålig idé. Han pekar på att det är skattebetalarpengar, att man samtidigt tar bort forskningsministerposten och att Schlingmann inte har någon annan sakfråga. Men framför allt ger han uttryck för en  motvilja för att sminka upp budskapet:

”Schlingmann ska ”förklara” alliansens politik, visa för väljarna att arbetslinjen är ”mänsklig”, påverka ”felaktiga” uppfattningar om regeringen. Han blir svensk politiks motsvarighet till vad Karen Hughes var för George W Bush och Alistair Campbell för Tony Blair; ett slags expert på hur man sprider positiva budskap till massorna, därtill betald av dem som ska övertygas.”

Varför ser han inte istället det demokratiska behovet av att medborgarna ska förstå regeringens politik? Jag tror att SDs intåg i riksdagen delvis beror på en kommunikationsbrist. Att medborgarna är rädda för att välfärden inte ska räcka till dem, att invandrare skulle orsaka att de själva inte får bästa vården, skolan osv. Att kommunicera har ju faktiskt fler syften än att manipulera!

För ja, det kanske framstår som ytligt och manipulativt. Men det är också en förhärskande attityd gentemot ”betald” kommunikation, man vill luras snarare än få omvärlden att förstå. Det brukar handla om annonsörer som ska nå sina köpare, via reklam eller PR. Som fd VD på Reklamförbundet så mötte jag den attityden ofta. Allt kan säljas med mördande reklam. Sälja är fult.

Många anser sig bli missförstådda av medierna, de förstår inte varför deras budskap inte går fram. Lite bättre kommunikation hade ofta gjort susen. Jag tycker kommunikation är att ta situationen på allvar. Medierna är  begåvade nog att fortsatt kritiskt granska eventuella försök till sminkningar.

Jag tycker helt enkelt att Schlingmann fått ett viktigt jobb som jag gärna lägger mina skattepengar på.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: