Bildt, Wikileaks och Whistleblowers/uppdaterad

30 11 2010

Igår stod Carl Bildt i Aktuellt, 2.18-11.00 in i programmet och kommenterade uppgifterna om diplomatiska hemligheter som läckt ut via Wikileaks. (Uppdaterad 8/12 med att kollegan Axel Andén, chefredaktör på Medievärlden, kommenterade detta i nyhetsmorgon idag, mot en väldigt vänsterkonspiratorisk chef för Timbros Medieinstitut; Robert Poirier Martinsson…)

Uppgifterna, som till den stora majoriteten bestod av förklenande omdömen av världens ledare och i min värld synnerligen opassande för diplomatiska kretsar, hotar Världsfreden och Diplomatin menade Bildt. Han gick t o m så långt att han drog parallellen till mediernas källskydd och menade att de källor som diplomater pratar med också ska få ha källskydd. Det är en person som läckt uppgifterna till Wikileaks (och det är sannolikt så att att det även i Sveriges skulle anses bvara hot mot rikets säkerhet, dvs icke källskydd), men uppenbarligen ser Bildt det inte som ett personproblem utan som något större. Diplomatin får inte granskas för då skadas den.

Samtidigt delades igår årets ”Whistle-blower-pris” ut till konsulterna som avslöjade Göteborgshärvan. Modiga människor som vågar avslöja missförhållanden får inte bara pris, utan kan också få avslöja utan rättslig påföljd.

Nu undrar man ju om Bildt menar att Diplomatin ska ha ett källskydd som är högre prioriterat än vårt grundlagsskyddade källskydd för medier? Whistleblowers får förekomma överallt annars, men diplomater ska skyddas. Att Wikileaks har ett ansvar att värdera vad de lägger ut är en självklarhet, men att källskyddet avser att skydda läckor till medier som just avslöjar makten är lika självklart.

Diplomaterna får väl helt enkelt se till att skvallra lite snyggare i fortsättningen. Och i övrigt hantera sin korrespondens som ett öppet och transparent samhälle kräver. Men att undanta diplomater från granskning vore väl ändå att gå för långt?

Annonser

Åtgärder

Information

One response

30 11 2010
M.K.Korpela

*****NITPICK NITPICK NITPICK*****
——begin transmission——

FEL: … skulle anses bvara …
RÄTT: … skull anses vara …

——end transmission——–
*****NITPICK NITPICK NITPICK*****

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: