Mod och envishet

18 02 2011

Jag gillar Douglas Roos. Visserligen driver han en nyhetssajt som inte är medlem i TU, Nyheter24, men han är också en entreprenör och affärsman.

När han vågar gå ut och ta ställning för kvotering så finns chansen att folk läser vad han har att säga. Och att han blir publicerad, i detta fall på svt.se (i allmänhetens tjänst), eftersom det är så ovanligt att en framgångsrik man tar aktiv ställning.

Så läs hans debattinlägg. Han och jag är lika envisa. Men det är modigare av honom att ta strid.

Annonser

Åtgärder

Information

7 responses

18 02 2011
Eric K

BRA! Riktigt bra av honom och av dig. /Eric

18 02 2011
Anna Serner

🙂
Tack. Alla håller inte med dig….

18 02 2011
Christopher

Har du sett könsfördelningen i styrelsen Caperio som han är med i?

http://www.caperio.se/se/om-caperio/styrelse-och-ledning.aspx

Sedan att han inte förstår att det finns medfödda skillnader mellan könen som påverkar vilka val vi gör i livet är tragiskt.

18 02 2011
Anna Serner

Men äger han Caperio?

Och din biologiska teori ger jag inget för. Finns inga biologiska grunder för ledarskap om det inte handlar om muskelstyrka.

19 02 2011
Christopher

Han är styrelseledamot tillsammans med väldigt många män. Han tar upp en plats som man. Samtidigt är det mer män som tar risker vilket ofta är eftertraktat inom finansvärlden.

Det finns biologiska grunder för hur våra hjärnor är utformade vilket resulterar i delvis olika egenskaper. Ledaregenskaper är inte det enda som är viktigt för en styrelseledamot här har du lite läsning så att du får en mer nyanserad bild av verkligheten.

http://www.mphy.lu.se/avd/nf/hesslow/POPMEDIA/Politik/pdf_filer/DNJamst.html
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=743027
http://www.1.6miljonerklubben.com/nyheter/artiklar/visa/?id=65

19 02 2011
Anna Serner

Tack, jag har en nyanserad bild. Inte minst tack vare att jag själv är kvinna, chef och styrelseledamot. Och påläst.

Och vad gäller Roos så har han inget ägarinflytande och äger därmed inte heller frågan. Inte ens en feminist som jag menar att rätt väg till jämställdhet är att män ska tacka nej till styrelseplatser.

26 02 2011
Mediababe

Det är rätt sorgligt att se den låga nivån på debatten på SVT’s sida. Är det verkligen så svårt att samtala om detta ämne?
Christopher, varför kommer du dragandes med argument som handlar om biologi? I så fall kan man väl lika gärna dra slutsatsen att kvinnor inte hör hemma i yrkeslivet över huvudtaget.
Det är lika naturligt för en kvinna som en man att utvecklas, bygga sin kompetens och därmed kunna ta mer ansvar med tiden. Varför kvinnor skulle vara mindre lämpade att sitta i företagsledningar och bolagsstyrelser är det ingen som har lyckats svara på. Däremot är det uppenbart att en förändring inte sker av sig själv utan behöver hjälp utifrån. Jag håller helt med Douglas i sak, även om hans argumentation är något yxig.

Det finns inte inom alla branscher ett likvärdigt underlag eller kanske ens tillräckligt underlag av kompetenta kvinnor för styrelsearbete. Det förändras snabbt, men jag vet inte hur det ser ut inom rederinäringen, råvaror, olja med mera. Jag tror säkerligen att det finns kvinnor med exekutiv erfarenhet, men rekryteringsbasen är sannolikt bra mycket mindre än den manliga motsvarigheten. Det är en verklighet som också behöver beaktas.

Men jag är helt enig med dem som föreslår lagstiftning. Annars kommer vi ingenstans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: