Samarbeten med PS är möjligheten

23 02 2011

Igår var det Public Service-dagen. Det har idag skrivit mycket i både DN och Di, ingen av dem har det dock på nätet.

Mycket handlar om finansieringen, vilket Eva Hamilton skrev om på DNdebatt igår (lämpligt nog). Frågan hänger samman med Lena Liljeroth Adelsohns tydliga budskap att hon tycker PS-bolagens uppdrag inte är att konkurrera med andra kanaler utan att producera innehåll som ingen annan gör.

Det låter ju enkelt och på många sätt självklart. Samtidigt finns det många svårigheter, vilket också framförs i debatten. Hur ska man bestämma var gränsen går för vad som ligger inom och utom uppdraget? Hur ska man motivera att medborgarna ska betala för ett innehåll som de inte anser angeläget, kanske aldrig ens konsumerar? Vad skulle det betyda om Anders Borg hade PS-budgeten i sina händer (han är ju inte direkt känd för sitt medieengagemang)? Vill man verkligen jämställa PS-bolagens uppdrag med ex järnvägsnätet, vems intressen ska finansen prioritera?

PS-dagen avslutades med ett, för dagspressens del, positivt sätt. Alla PS-chefer framhöll snarare likheter med dagstidningarna än olikheter. Att det som förenar oss är det demokratiska uppdraget. Tidningarna möter stora utmaningar med digitaliseringen, det är nog tyvärr ingen osannolik utveckling att vi kommer se färre tidningstitlar  i framtiden. De som är kvar har ett stort ansvar vid sidan av PS-bolagen att uppfylla sitt uppdrag som granskande makt. Då vore det förödande att försvaga PS-bolagens ställning för medborgarna.

Jag tror man ska vara försiktig i att inskränka PS-bolagens uppdrag i allmänhetens tjänst. Gårdagens avslutning med PS-chefernas öppning för samarbeten med ”konkurrenter” snarare än konkurrens visar att de ser sin roll i åsiktsmångfalden. Vi (inklusive jag själv) kan sluta ordhuggandet och istället koncentrera oss på att kanske bli bättre tillsammans. Välkommet och en spännande utveckling.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: