Trött första inlägg

6 04 2011

Idag anlände vi till Seoul och några stackars första föreläsare har mött 18 trötta svenskar.

Lite ha vi dock lyckats snappa upp. Inledningsvis fick vi lära oss en hel del om kulturella skillnaderna mellan västerlänningar och Koreaner. Koreaner är också extremt hierarkiska (vilket innebär att man aldrig är lika, det finns alltid en över- och en underordnad) och grupporienterade. Vi tillfrågades om vi kunde dela in vår grupp i en hierarki. 18 svenskar på olika chefsnivåer? Vi är nog inte ens intresserade. I Korea är det helt avgörande. Avgörande faktorer är ålder, titel, verksamhetsområde (efter kungen och akademin kommer bönder – de har ju något riktigt att erbjuda. Affärsmänniskor har bara slavar under sig…;)

Viktigast av allt, kanske, så bygger deras kultur på konfucianism.

Stabilitet är viktigt inom konfucianismen (som är en filosofi). Det skiljer vår kultur som präglas av utveckling. Detta ger också en syn på historien som koreaner kopierar och upprepar för att få harmoni och stabilitet, medan vi strävar efter att skapa nytt. Därav att koreaner inte anser att immaterialrätt eller copyright är något viktigt. Intressant. Är piratpartister därmed konfucianister?

Vi fick också höra Elles chefredaktör berätta om hur de binder samman sina annonskampanjer över olika kanaler. Bakom en bild i den redaktionella miljön läggs också ibland en länk till shop eller socialt chatrum, främst länkar till annonsörers produkter. Intressant här var att många av oss kände att man inte kommit så mycket längre här än vi gjort hemma. Tills vi insåg att vi pratar mest om det, de gör det. Att gå från ord till handling betyder (tydligen) stora investeringar, men de var mycket nöjda med utvecklingen av deras annonsörsrelationer. Även läsarrelationerna får man hoppas.

Slutligen hörde vi om olika digitala fenomen som visar att det vi i väst anser som störst, ex Google, återigen visar sig inte vara det i öst. Här växer dock FaceBook, till skillnad från Japan som ju har sin egen variant i Mixi (stavning?). I övrigt återkommer likartade fenomen inom den sociala medievärlden, olika varianter på twitter exempelvis.

Summa summarum. En bra start, men det ska bli skönt att sova.


Åtgärder

Information

2 responses

6 04 2011
Malin Gjörup

haha, bäst i år – ”är piratpartister konfucianister?” – nu snodd av undertecknad.

6 04 2011
Anna Serner

🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: