Samtid och framtid

7 04 2011

Idag besökte vi OhMyNews, säkert känt för många.

OhMyNews är en tidning med 16.000 medborgarjournalister. De har faktiskt som mål att sänka tröskeln för vad som ska vara ”en journalist” (#journalistrollen har många åsikter i ämnet), vid sidan av att de vill bryta ned barriärerna mellan medierna och den cementererade struktur de tycker bygger medier.

Men de är också ett demokratiprojekt säger de, och gör de. Och framgångsrikt har de gjort det. 2006 pekades de ut av The Times till att vara en av årets personligheterna i ”YOU”. Grundidén för deras produkt är dels  deras medborgarjournalistik, men också dels deras satsningar på en förening mellan Nord- och Sydkoera. De har bl a arrangerat ett marathon i nordkoera, det första i sitt slag. Barriärerna mellan medierna verkar de dock inte brutit ned på sina första 10 år. Inga skrev om deras marathon och när jag frågar om deras nyheter plockas upp av andra medier fnittrar chefredaktören lite och säger att de skriver om boken som skriver om deras nyheter…

Om man går in på sajten ser man en ruta i högra hörnet, det är en rangordning över de artiklar som fått mest frivilliga donationer från läsarna. All-time-high fick en artikel om en cancersjuk; 17.000.000 WON (ca 75.000 SKR). Där insåg dock ledningen att läsarna trodde att pengarna gick till den cancersjuka patienten, och OhMyNews donerade då sina 40% av intäkten till patienten.

55 personer är anställda, de är reportrar och fotografer. De gör en nyhetsvärdering av alla artiklar som kommer in, och skriver en del eget. Allt värderas och läggs därefter upp. De når ca 5.000.000 unika besökare i veckan. 10% räckvidd av hela landet. Inte jättemycket, men de har tillräckligt lojala läsare (och tittare, på sajten ser man i vänster kolumn de direktsändningar, även de också från läsare) får att få frivilliga bidrag när servern gick ned efter en nyhetsintensiv dag.Annars lever de på annonsintäkter.

(Vill man kan man även se oss upplagda som ”nyhet”, en mindre angelägen sådan…)

Vad vill jag säga med detta? Jo, att för mig vad detta besök mer intressant än besöket efter i Framtidslabbet hos operatören T.um. Där fick vi leka avatarer, spela spel, låtsas att mobilen är plånboken och allt annat man kan fantisera om. OhMyNews är på riktigt, och bygger dessutom på en bärande publicistisk och demokratisk idé. Något fler kan göra, på olika sätt. Få gör det. Verkligheten kan man ta på, drömmar är verklighetsflykt.


Åtgärder

Information

2 responses

8 04 2011
Nytt och gammalt – både och tack! « Anna Serner

[…] jag frågar om OhMyNews (se blogginlägget igår) märker jag att det provocerar enormt. Chosun pekar på att de är oberoende (lever inte på […]

26 04 2011
M.K.Korpela

*****NITPICK NITPICK NITPICK*****
——begin transmission——

FEL: … ett marathon i nordkoera…
RÄTT:..ett marathon i Nordkorea …

——end transmission——–
*****NITPICK NITPICK NITPICK*****

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: