Nytt och gammalt – både och tack!

8 04 2011

Idag har vi besökt GOMTV, som bland annat är värdar för gamingtävlingen Starcraft Worldcup. De startade som alla digitala fenomen 1999 och fick fart på affärerna runt 2006-2007.

De har 90% räckvidd (påstår de) med sin spelkonsol (som konkurrerat ut Microsoft i Korea), de levererar artister och innehåll från andra mediebolag och de arrangerar speltävlingar, konserter och andra event. De borde kunna tjäna hur mycket pengar som helst om man jämför med nästa besök, det stora traditionella broadcastbolaget MBC som fortfarande pratar om PPV och VOD. De som har tillräckligt stort självförtroende att stämma sajter som tillåter fildelning och illegal nedladdning. ”Tvingar de sajterna att ingå avtal om upphovsrättsersättning, annars stämmer de”. Och stämmer gör de, varav 50% av dessa sajter ingått avtal för att slippa stämning.

Man önskar att dessa två fenomen kunde slå sig samman. Framtidstron och skaparglädjen med självförtroendet och företagsmuskler. Jag tycker faktiskt att GOMTV är på gränsen till dumma som låter andra mediebolag sända sitt material gratis genom en kanal som uppenbarligen har den räckvidd de vill åt. Att man kan ha en filosofi som säger att användaren ska kunna konsumera gratis för att skapa räckvidd, men att inte värdera ett annat företags muskler bättre? Ja ja, vad vet jag.

Avslutningsvis var vi på Koreas största dagstidning Chosun Ilbo. Ett gammelmedia, om man vill vara elak (vilket vissa vill). Hade 2,2 miljoner prenumeranter, tappat till 1,8. Har en snittläsare som är i 40-års åldern. Kämpar som vilken svensk tidning som helst om att hitta nya affärsintäkter. Publicerar veckomagasin, böcker, sänder TV och just fått tillstånd att gå must-carry i broadcast. Faktiskt arbetar de väldigt mycket som svenska tidningar och vi kan konstatera att vi tittar på varandra och vi letar alla efter sanningen om framtiden.

När jag frågar om OhMyNews (se blogginlägget igår) märker jag att det provocerar enormt. Chosun pekar på att de är oberoende (lever inte på statsbidrag à la presstödet so OhMyNews), att Chosun är Koreas största nyhetssajt och att OhMyNews kommer på…. vänta vi hittar dem inte förrän på 40e plats!

Man skulle därmed kunna stanna och säga att gammal inte tål nytt. Men så visar gammal att man är äldst. De dukar upp politisk redaktör, internationell redaktör och ett patos för demokratin så att man verkligen blir påmind om VARFÖR tidningarna har lyckats bygga en så fantastisk affär. För att man faktiskt har en kärna att bygga på.

OhMyNews är ett demokratiprojekt skrev jag igår. Det är Chosun också, bara 100 år äldre. De arbetar från olika perspektiv och med olika förutsättning. Men det ena utesluter verkligen inte det andra i angelägenhetsgrad. Det här är ändå en fantastisk bransch att arbeta i!


Åtgärder

Information

3 responses

8 12 2014
آخرین تصاویر خودرو

آخرین تصاویر خودرو

Nytt och gammalt – både och tack! | Anna Serner

14 01 2015
communityworkforceadvancements.com

communityworkforceadvancements.com

Nytt och gammalt – både och tack! | Anna Serner

13 03 2015
Game Meister - Tools For The Better Gamer

Game Meister – Tools For The Better Gamer

Nytt och gammalt – både och tack! | Anna Serner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s




%d bloggare gillar detta: